Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Γιορτή σπόρων. Οι δράσεις του ΠΕΛΙΤΙ στην Κρήτη


Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η δράση για την δημιουργία θερμού σπορείου στον Πύργο Αρχανών-Αστερουσίων. Η δράση αυτή διοργανώθηκε από την Τοπική Ομάδα ΠΕΛΙΤΙ Ηρακλείου και το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων στα πλαίσια της προετοιμασίας για την 3η Γιορτή των Σπόρων που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 5 και 6 Απριλίου.



Με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας από το νομό  Ηρακλείου έγινε η σπορά τοπικών ποικιλιών τομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας και βασιλικού με σκοπό την δεύτερη μέρα της Γιορτής τα φυντάνια που θα προκύψουν, περίπου 3.000 τεμάχια, να μοιραστούν μαζί με τους ντόπιους σπόρους των υπόλοιπων καλοκαιρινών ειδών.

Η δράση αυτή έχει περιληφθεί στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των Κοινών (Commons festival) που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο για δεύτερη χρονιά από 9 έως 11 Μαϊου.

Η τοπική ομάδα ΠΕΛΙΤΙ Ηρακλείου έχει έδρα στον Πύργο Μονοφατσίου και λειτουργεί εθελοντικά. Φέτος κλείνουν 3 χρόνια συνεργασίας με τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων για το σκοπό της συλλογής-διάδοσης και διάσωσης των σπόρων των τοπικών ποικιλιών. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος έχει παραχωρήσει χωράφι  2 στρεμμάτων στον Πύργο στο οποίο καλλιεργούνται με παραδοσιακή μέθοδο καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα φυτά τοπικών ποικιλιών. Οι σπόροι που παράγονται δίνονται στις ετήσιες γιορτές κάθε Απρίλη.

Για τη λειτουργία θερμού σπορείου θα κατασκευαστεί φέτος μικρός χώρος για την ανάπτυξη των φυντανιών με τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών για την ταυτόχρονη αξιοποίηση-ανακύκλωση υλικών που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Επίσης φέτος θα ξεκινήσει η κατασκευή μικρής αποθήκης στο χωράφι με τη χρήση φυσικών υλικών δόμησης(άχυρο, χώμα, πέτρα κ.ά.) με την υποστήριξη της Ομάδας Archanes Project.

Όσοι φίλοι έχουν ήδη πάρει σπόρους κατά τα προηγούμενα χρόνια μπορούν εφόσον το επιθυμούν να διαθέσουν στην ομάδα τα... αποτελέσματα της καλλιέργειάς τους. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις παραπάνω δράσεις μπορούν να επικοινωνήσουν με την Τ.Ο. ΠΕΛΙΤΙ για πληρέστερη ενημέρωση.



Επικαιροποίηση: Μια ενδιαφέρουσα άποψη σχετική με το θέμα ανέπτυξε ο φίλος Σπύρος Δανέλλης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατέθεσε μάλιστα και ερώτηση προς την αρμόδια επιτροπή.  Διαβάστε το θέμα από την επίσημη σελίδα του ευρωβουλευτή.  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου