Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η περίπτωση Λυκούδη

Αναδημοσιεύουμε το κύριο άρθρο της Μεταρρύθμισης
Η διαφαινόμενη αποχώρηση του Σπύρου Λυκούδη από τη ΔΗΜΑΡ έχει ιδιαίτερη σημασία που υπερβαίνει τα όρια του συγκεκριμένου κόμματος. Ο πρώτος και βασικότερος λόγος έχει να κάνει με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ίδιου. Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ φέρει το αξιακό πλεονέκτημα της ανανεωτικής αριστεράς και εκφράζει με συνέπεια τη μεταρρυθμιστική δυναμική που είναι αναγκαία για να αρθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην ελληνική χρεοκοπία. Η μετριοπάθεια, η καλλιέργεια και το ήθος του αναγνωρίζονται ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ είναι γνωστό πόσο προσπάθησε για να μην φύγει η ΔΗΜΑΡ από αυτόν και όχι αυτός από τη ΔΗΜΑΡ, όπως χαρακτηριστικά έχει πει.

Ενας ακόμη λόγος είναι ότι ο Σπύρος Λυκούδης αναγνωρίζεται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς ως ένα πρόσωπο που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά για την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και των προσώπων που ενδιαφέρονται και δραστηριοποιούνται για έναν κοινό σκοπό, που είναι η δημιουργία ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού προοδευτικού τρίτου πόλου.

Η αυτονόμηση του Σπύρου Λυκούδη έχει επίσης σημασία επειδή το κίνητρο δεν βρίσκεται σε μια προσωπική ατζέντα, αλλά σε ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνική βάση της ανανεωτικής Αριστεράς - να της αντιγυρίσει κάποια απ όσα του έδωσε μέσα από μια σχέση που έγινε η ζωή του.

1 σχόλιο:

 1. ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΥΚΟΥΔΗ

  Κατέθεσα σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής την ανεξαρτητοποίησή μου από την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ.
  Παραμένω στη Βουλή ως ανεξάρτητος Βουλευτής.
  Η ανεξαρτητοποίηση αυτή συνοδεύει την απόφασή μου να αποχωρήσω από την ΔΗΜΑΡ.
  Βρίσκομαι από πολύ καιρό σε μεγάλη απόσταση από βασικές πλευρές πολιτικής και λειτουργίας του κόμματος. Προσπάθησα όσο μπορούσα για να αποτρέψω την συνεχή φθίνουσα πορεία της ΔΗΜΑΡ. Δεν τα κατάφερα.
  Μια σειρά σοβαρά λάθη και αδιέξοδες πολιτικές οδήγησαν το κόμμα που με τόσες ελπίδες γεννήσαμε πριν 4 χρόνια στην μεγάλη εκλογική ήττα και στα σημερινά αδιέξοδα.
  Είχα την ελπίδα πως μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα θα μπαίναμε σε μια φάση σοβαρότητας, αυτογνωσίας και περισυλλογής, με στόχο την επιστροφή στις σταθερές αφετηρίες της γέννησής μας.
  Δυστυχώς πράξαμε και πράττουμε ακριβώς το αντίθετο:
  Επιμονή σε πολιτικές που εκθέσαμε και απέρριψε η κοινωνία, εσωστρέφεια, αντιπαλότητες ομάδων, ακατανόητες φιλοδοξίες για την διαχείριση μιας ασήμαντης εξουσίας στον κομματικό μικρόκοσμό μας.
  Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσω αυτή την πορεία.
  Όσοι με γνωρίζουν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολη είναι για μένα αυτή η αποχώρηση αλλά και πόσο σύμφωνη με την συνείδησή μου.
  Ελπίζω αυτές τις δύσκολες ώρες της απομάκρυνσης να κρατήσουμε σε κάθε πλευρά την ψυχραιμία μας και να επιδείξουμε την ευπρέπεια και το ήθος που ταιριάζει στη δική μας Αριστερά.
  Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συντρόφους, συναγωνιστές και φίλους, που για δεκαετίες πορευόμαστε μαζί και σήμερα συμπάσχουμε, είτε εκτός είτε εντός ΔΗΜΑΡ, και να τους πω πως οι δεσμοί μας παραμένουν άρρηκτοι και πως θα συναντηθούμε οπωσδήποτε ξανά σε νέες προσπάθειες. Η ελληνική κοινωνία αναζητά διεξόδους και πολιτικές που θα προσφέρουν λύσεις. Η μεταρρυθμιστική πλευρά και εγώ θα είμαστε παρόντες και θα συνεχίσουμε.
  Σ αυτό το πεδίο θα ξαναβρεθούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή