Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Να λείπει το βύσσινο...


Οδηγίες προς νέους πολίτες... 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία αλλά και την 133099/Γ2/19/09/2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, οποιοιδήποτε μαθητές/τριες μπορούν να πάρουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, αρκεί να δηλώσουν ότι την ζητούν για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να αναφέρουν το θρήσκευμά τους ( ή την απουσία τέτοιου). 


Οι μαθητές/τριες που έχουν πάρει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών παρακολουθούν υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού διδακτικού αντικειμένου σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης εφόσον αυτό είναι εφικτό.


Για να απαλλαγείτε από το μάθημα των θρησκευτικών στο σχολείο σας, αρκεί να υποβάλετε συμπληρωμένη την παρακάτω αίτηση στο διευθυντή του σχολείου σας, με επικυρωμένη υπογραφή και των δύο γονέων ή του κηδεμόνα σας (αν είστε ανήλικοι) ή υπογεγραμμένη από εσάς τους ίδιους (αν είστε ενήλικοι).
Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί το αργότερο 5 εργάσιμες ημέρες από την έναρξη του σχολικού έτους, δηλαδή 11-17 / 09 / 2014 για την σχολική χρονιά 2014-15.

Δήλωση Απαλλαγής από το Μάθημα Θρησκευτικών

Ημερομηνία: ___________________
Υπ” όψιν διευθυντή ___________________
Βάσει της  133099/Γ2/19/09/2013 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, επιθυμώ να απαλλαγεί ο γιος μου/η κόρη μου ________________________ από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, καθώς και από κάθε άλλη δραστηριότητα θρησκευτικής φύσης όπως η απαγγελία προσευχής και η συμμετοχή σε εκκλησιασμούς.
Με εκτίμηση,
______________________
(εναλλακτικά, στη σπάνια περίπτωση που είστε ενήλικος, γράφετε «επιθυμώ να απαλλαγώ άμεσα» και όχι «ο γιος μου/η κόρη μου»)Τι να κάνω αν αρνούνται να μου δώσουν απαλλαγή;

Σε περίπτωση άρνησης χορήγησης της απαλλαγής με οποιαδήποτε αιτιολόγηση, καταθέστε γραπτή αίτηση στο σχολείο με αριθμό πρωτοκόλλου ώστε να λάβετε γραπτή απάντηση. Εάν η γραπτή απάντηση είναι αρνητική έχετε δικαίωμα εντός 60 ημερών να κάνετε προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και να ζητήσετε να ακυρωθεί η αρνητική απάντηση του διευθυντή.
Παράλληλα με την προσφυγή (επειδή η εκδίκαση καθυστερεί πολύ) μπορείτε να ζητήσετε ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να υποχρεωθεί ο διευθυντής να χορηγήσει την απαλλαγή έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή. Συμβουλευτείτε δικηγόρο για τις ενέργειές σας ή ελάτε σε επαφή μαζί μας.

Παράλληλα μπορείτε να αναφέρετε το περιστατικό στους:
1. Προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής σας,
2. Υπουργείο Παιδείας, Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Μαθητικών Θεμάτων
3.  Συνήγορο του Πολίτη  και
4. Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου