Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας πολιτισμένος Δήμος



γράφει ο Γιώργος Λαζαρίδης

Πρόκειται για το Δήμο Αρχανών - Αστερουσών στο Νομό  Ηρακλείου, που κατέχει ασφαλώς εξέχουσα θέση στα πολιτιστικά δρώμενα  της Κρήτης. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι  άνθρωποι νοήμονες ικανοί και δραστήριοι στελέχωσαν την αξιόλογη προσπάθεια του Δήμου για παραγωγή πολιτισμού.

Ετσι έχουμε τον Ρος Ντέιλι, τον καταπληκτικό αυτόν μουσικό και εξαίρετο άνθρωπο με διεθνή ακτινοβολία, που  έχει στήσει στο Χουδέτσι το καλλιτεχνικό του «Μουσικό  Εργαστήρι Λαβύρινθος» (ΜΕΛ) και διδάσκει  με τους συνεργάτες του μουσικά όργανα. Στο Houdetsi festival, που πραγματοποιήθηκε και φέτος στο τετραήμερο από 7 μέχρι 10 Αυγούστου, οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 30.000. Στην εξέλιξη του ΜΕΛ καθοριστική υπήρξε η παρουσία του επί χρόνια προέδρου  Κώστα Κασαπάκη.

Είναι και το πολιτιστικό κάμπινγκ στην Κάτω Βρύση Αστριτσίου, όπου επί ένα δεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού στήνουν τις σκηνές τους μέσα στο πράσινο και δίπλα στο ρυάκι 400 φοιτητές απ’ όλην την Ελλάδα παρουσιάζουν τα έργα τους με τις θεατρικές ομάδες των σχολών  τους. Ψυχή της προσπάθειας και αρχικός εμπνευστής του κάμπινγκ, ο Πέτρος Μαυροματίδης. Ανάλογη τέτοια ελληνική πρωτοβουλία δεν ξέρω αν υπάρχει.

Το μουσείο Καζαντζάκη στους Βαρβάρους (Μυρτιά) είναι επίσης άλλος ένας πόλος έλξεως για τους θαυμαστές του μεγάλου, παγκόσμια γνωστού, κρητικού συγγραφέα. Σε ένα ωραίο κτήριο βρίσκονται τα χειρόγραφα, η αλληλογραφία, οι ελληνικές εκδόσεις και οι μεταφράσεις των βιβλίων του σε 49 γλώσσες από 54 χώρες, προτομές, αφίσες, προγράμματα κλπ καθώς και οπτικοακουστικό υλικό.  

Τώρα τελευταία δραστηριοποιείται και η μικτή χορωδία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής με την επωνυμία «θεματοφύλακες της ελληνικής μουσικής παράδοσης», που καλύπτει όλην την περιοχή του Δήμου και ξεπερνά τα 50 μέλη από  όλες τις ηλικίες. Εχει δώσει μέχρι στιγμής άριστα δείγματα της δουλειάς της, κάτι που οφείλεται ασφαλώς και στη Χοράρχη Αργυρώ Ρέππα. Φέτος στις 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 9 μ.μ.  στο Ηράκλειο και στο «κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις» θα παρουσιάσει μαζί με μια θεατρική ομάδα του Μαυροματίδη το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη «Το μεγάλο μας τσίρκο». Καλούμε  το μουσικοθεατρόφιλο κοινό της πόλης να το παρακολουθήσει.

Αυτή είναι η παρουσία του Δήμου μέχρι τώρα στα πολιτιστικά δρώμενα. ΄Εχω δείγματα να ελπίζω και να πιστεύω ότι και η νέα δημοτική αρχή θα τα συνεχίσει και θα τα προωθήσει.

Ο κ. Γιώργος Λαζαρίδης είναι συντ/χος εκπ/κός, τ. Λυκειάρχης Παλ. Φαλήρου  

πηγή εφημερίδα Η ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου