Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Τα δεύτερα, δικά μου! [28.11.2013]

Ταξίδι στη Σαλονίκη, μια βόλτα στην Αριστοτέλους, στάση στα "Βομβίδια". Ένας μεζές με δυό τσίπουρα... Τη Σαλονίκη τη θυμάμαι πάντοτε, το συγκεκριμένο στέκι -ύστερων φοιτητικών χρόνων- σημείο της πόλης εξαιρετικό, ήρθε στο μυαλό μαζί με την νέα στήλη της "μαργαρίτας" με τίτλο "πέντε στα όρθια". Έτσι ήταν και τότε... Οι πρώτοι το έστηναν στο μικρό πάσο του μαγαζιού και η παρέα ανοιγόταν μέχρι να το επιτρέπει ο ...καιρός και η όρεξη...



"Τα δεύτερα, δικά μου!". Κάθε Πέμπτη στο "τετράδιο εξόδου"! Στα μικρά και στα μεγάλα γεγονότα, πρόσωπα, καταστάσεις. Όσα συζητούν φίλοι σε μια παρέα...


Α.ΣΤΕΓΟΣ [28.11.2013]

1.  Καλή δύναμη, δήμαρχε! 

Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2014. Μια πράξης συνέπειας, συνέχειας και ανάτασης. Η θητεία του δημιούργησε μια τομή. Με την συνδρομή όλων μας η επανεκλογή του θα προκαλέσει ρωγμή σε βαλτωμένα νερά. Ήταν η πιο καλή είδηση της χθεσινής μέρας. Και όπως σωστά γράφει ο σ. εκδότης της Μεταρρύθμισης: " ΤΙΠΟΤΑ - ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΚΑΜΙΝΗ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΑ! "


2. Η σπείρα μιας νέας γοητευτικής περιπέτειας... 
Θέλουμε να ακούσουμε και να συζητήσουμε

Η Πρωτοβουλία των "58" για την δημοκρατική προοδευτική παράταξη διοργανώνει στο Ηράκλειο, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 7μμ, στον Πολυχώρο "Παλιάς Λαχαναγοράς" [ απέναντι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη παραλιακή], ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.
 
Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει. Θα ακολουθήσουν όλα όσα χρειάζονται για να είμαστε έτοιμοι στις εκλογές της αυτοδιοίκησης  και σε εκείνες για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το Σάββατο είναι ένας μικρός πρώτος σταθμός. Θα ορίσουμε το όχημα, τους συνταξιδιώτες και τις απόψεις τους, θα ανιχνεύσουμε έναν ορίζοντα...


3. Αφορισμοί...
Μια ανοικτή κοινωνία... Μια κανονική χώρα. Μια κυβέρνηση που θα σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την συμμετοχή της στην Ευρωαϊκή Ένωση. 
Όλα αυτά αργούν.  
Ως αντίδοτα, το σημερινό κομμάτι της κ. Ξένιας Κουναλάκη από την εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και πάντα η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι...




4. Στιγμιότυπα πυκνής απόλαυσης
Ο κ. Β. -ο πιο τακτικός μας πελάτης- ήπιε και απόψε τον απογευματινό του καφέ. Επέλεξε την συνηθισμένη του θέση -στο πρώτο τραπέζι του καφενείου. Λιγομίλητος, τέσσερα τσιγάρα, μια γρήγορη ανάγνωση της πρωϊνής εφημερίδας.

Έκλεισα τη βάρδια μου και έμεινα για μια μπύρα... Συναντηθήκαμε έξω.
"Να `χουμε καλό αύριο, Αντώνη!", μου ευχήθηκε. Και πήρε το αργό του βήμα για την επιστροφή.   


5. Χανόταν...
...Χανόταν σε  ατέλειωτες μικρές στιγμές. Μακρινά όνειρα και μονοπάτια σε χρόνους αλλοτινούς ανοιγόταν και έκλειναν μπροστά του. Ήξερε ότι κουβαλούσε ακέραια τη συλλογική μνήμη παλιών συντρόφων και φίλων. Ακούμπησε με αισιοδοξία στο μέλλον που είχε να διανύσει, θυμήθηκε ένα σύνθημα κοντά στην ηλικία του...  "όταν σας εξετάζουν, απαντήστε με ερωτήσεις" και αφέθηκε στην προσμονή της!
 


ΥΓ. Του ταιριάζει ο χειμώνας!  Μα εμείς θα θυμόμαστε πάντα ότι το γνωρίσαμε με τη ζέστη του καλοκαιριού... Απόγευμα στο "καφέ-βιβλίο"!
 

1 σχόλιο:

  1. 3. Εδώ στα σχόλια μια σύνοψη των γεγονότων:

    Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος και 8 άλλοι γκρεμίζουν τον μύθο της "φιλελεύθερης" Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ εμφανίζει για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό της συντηρητικής, αναχρονιστικής και εξαρτώμενης λαϊκής δεξιάς.

    Η ΑΡΧΗ:
    "Με τελεσίδικη απόφαση του, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξετάζοντας την υπόθεση «Βαλλιανάτος και άλλοι κατά Ελλάδος», έκρινε ότι δεν είναι πειστικοί οι λόγοι που το ελληνικό δίκαιο εξαιρεί τα ζευγάρια του ιδίου φύλου από τον νόμο περί πολιτικής ένωσης των ζευγαριών, που εισήχθη στην ελληνική νομολογία το 2008."
    http://www.capital.gr/News.asp?id=1903644

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ:
    "Τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης και από ομόφυλα ζευγάρια προβλέπει τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Η νομοθετική στροφή επιχειρείται λίγες ημέρες μετά την τελεσίδικη καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, που έκρινε αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από την πολιτική ένωση."
    http://www.skai.gr/news/greece/article/246765/sumfono-sumviosis-kai-gia-omofula-zeugaria-provlepei-to-adiratsistiko/

    ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ:
    "Αφορισμός αν ψηφίσουν για σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων" - Μητροπολίτης Σεραφείμ για την τροπολογία
    http://www.athensvoice.gr/article/ειδήσεις/αφορισμός-αν-ψηφίσουν-για-σύμφωνο-συμβίωσης-ομοφύλων

    Η ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.:
    "Η κατάθεση τροπολογίας για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, διευκρίνιζαν χθες πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές του."
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_28/11/2013_541334

    ΑπάντησηΔιαγραφή