Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Τα δεύτερα, δικά μου [14.11.2013]

Ταξίδι στη Σαλονίκη, μια βόλτα στην Αριστοτέλους, στάση στα "Βομβίδια". Ένας μεζές με δυό τσίπουρα... Τη Σαλονίκη τη θυμάμαι πάντοτε, το συγκεκριμένο στέκι -ύστερων φοιτητικών χρόνων- σημείο της πόλης εξαιρετικό, ήρθε στο μυαλό μαζί με την νέα στήλη της "μαργαρίτας" με τίτλο "πέντε στα όρθια"
Έτσι ήταν και τότε... Οι πρώτοι το έστηναν στο μικρό πάσο του μαγαζιού και η παρέα ανοιγόταν μέχρι να το επιτρέπει ο ...καιρός και η όρεξη...

"Τα δεύτερα, δικά μου!". Κάθε Πέμπτη στο "τετράδιο εξόδου"! Στα μικρά και στα μεγάλα γεγονότα, πρόσωπα, καταστάσεις. Όσα συζητούν φίλοι σε μια παρέα...
Α.ΣΤΕΓΟΣ [14.11.2013]


1.Στυλιανός Αλεξίου
Η παρουσία -πολύ περισσότερο- η προσφορά του θα εκτιμηθεί συνολικά από τον μελετητή του παρόντος και του μέλλοντος. Το "τετράδιο", έμεινε τόσο στο κείμενο του Γεωργουδή -αναδημοσίευση από μια παλιά Ελευθεροτυπία- όσο και στο μικρό αφιέρωμα των ανθρώπων του dim/art. 
Εκείνοι που έμειναν στα λόγια ήταν οι άνθρωποι της εξουσίας. Εκπλήρωσαν το "καθήκον" τους με συλληπητήρια τηλεγραφήματα. Μάλιστα, το μάτι μου δεν βρήκε κάπου εκείνο του...υπουργού Πολιτισμού... 
Δεν θα μπορούσε να ήταν ανακόλουθος ο μεγάλος Κρητικός που πέθανε το απόγευμα της Τρίτης. Σε όλη του τη ζωή ήταν ένας ακούραστος εργάτης. Όσο μπορούσε καθόρισε το πλαίσιο της κηδείας του, ζητώντας να μην υπάρξουν επικήδειοι. Με λεπτό χιούμορ έδειξε το δρόμο στους...άρχοντες.
Ο δήμαρχος Χερσονήσου, κ.Δοξαστάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου, κ. Καρατζάνης και οι αντιδήμαρχοι του δήμου μας, κ.Βασιλάκης και Γιαλιτάκης, ήταν στην τελευταία πράξη του μεγάλου δασκάλου...

2. Η ΑΥΓΗ 
Ο απόλυτος εξευτελισμός της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ έχει όνομα και επίθετο: Γιώργος Αναδρανιστάκης. Στο χθεσινό φύλλο ασχολήθηκε με "το καθεστώς" -εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ- και έναν από "τους γελωτοποιούς του" - τον σκιτσογράφο Δημήτρη Χαντζόπουλο. 
Ούτε τη χλεύη μας δεν αξίζει πια η εφημερίδα των νιάτων μας... Όχι, link δεν θα δώσω. Δεν μου το επιτρέπει η αισθητική μου.
 
σκίτσο του Δ.Χαντζόπουλου

Αξίζει όμως να διαβάσουμε μαζί το σημερινό άρθρο του φίλου Ανδρέα Πετρουλάκη. Κάποτε, στην άλλη ΑΥΓΗ,  ήταν ο βασικός της γελοιογράφος. [από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ].


3. Δημήτρης Τζάνης "Ταύροι: Αθέατες ψυχές"
Bουτιά εις τον οίνο
"'Ενας σκεπτόμενος δημιουργός σαν τον Τζάνη δεν απασχολήθηκε τυχαία με τη μορφή του ταύρου και τους μυριάδες συμβολισμούς του. Δούλεψε σχολαστικά και παλίμψηστα αυτήν τη μορφή, με οδηγό το εννοιολογικό της υπόβαθρο. Εδώ ο καλλιτέχνης αγωνιά μπροστά στον ασυμβίβαστο ταύρο και τον αγώνα του, αλλά και μπροστά στην αγωνία της υπεροχής του ταυρομάχου ενάντια στη δύναμη της φύσης… 
Η ταυρομαχία είναι ένα εικονογραφικό πρόσχημα για τον Τζάνη, είναι το θεαματικό δρώμενο που έδωσε την ευκαιρία στον καλλιτέχνη να πειραματιστεί στο χρώμα, στην εικόνα, στο σχήμα, στην αφηγηματική ένταση, για να μεταδώσει τις ανησυχίες ή και τα μηνύματά του ή απλά τις αθέατες ψυχές. 
Με τον τρόπο του μιλά για αυτήν τη λεπτή γραμμή μεταξύ ήττας και νίκης, υποταγής και μη υποταγής, ζωής και θανάτου και οι ήρωές του είναι το ίδιο γενναίοι όσο και ο ήρωας ταυρομάχος που νίκησε την αιωνιότητα ενώ νικήθηκε …".  [Λουίζα Καραπιδάκη, κριτικός τέχνης]

Στους χώρους του Εκπαιδευτηρίου "Το Παγκρήτιον" - απόφοιτός του ο ίδιος- εκθέτει ο Δημήτρης Τζάνης. Η έκθεσή του «Ταύροι: Αθέατες ψυχές» [εγκαίνια 18.Νοεμβρίου] θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 9.00 π.μ. έως 6 μ.μ.  και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μια ακόμη ευκαιρία να συναντηθούμε. Με τον τρόπο δύο φίλων. Τα επόμενα "δεύτερα" θα...βγουν από το χώρο της έκθεσης.


4. 2ο συνέδριο Δημοκρατικής Αριστεράς

Τις προσυνεδριακές της διαδικασίες για το 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ αρχίζει η Δημοκρατική Αριστερά Ηρακλείου αυτή την εβδομάδα. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος σε ανοικτή συνέλευση με θέμα τη συζήτηση των θέσεων που κατέθεσε η ΚΕ για το 2ο συνέδριο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη θέση ότι το συνέδριο θα πρέπει να είναι μια ανοικτή διαβούλευση με την κοινωνία. 

Η συνέλευση θα είναι ανοικτή σε όποιαν/ο θέλει να την παρακολουθήσει και θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή,15.Νοεμβρίου στις 7:30 μμ στην αίθουσα ΠΑΣΙΦΑΗ του ξενοδοχείου ΑΤΛΑΝΤΙΣ [Υγείας 2, Ηράκλειο]. 

Εισηγητές θα είναι οι σύντροφοι -και οι τρεις με θητεία στην θρυλική Οργάνωση της Θεσσαλονίκης- Σάκης Παπαθανασίου, Βαγγέλης Ζορκάδης, μέλη της Ε.Ε. και ο Βασίλης Μανδαράκης, μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ. 


5. Τόλης Νικηφόρου 
Με ένα δικό του ποίημα να ευχηθούμε και από εδώ "χρόνια πολλά" στον φίλο Τόλη Νικηφόρου. Σήμερα έχει τα γενέθλια του. Γερός και δυνατός στους δύσκολους καιρούς...

Μαθητεία 1

μαθαίνω μια ζωή την αλφαβήτα

γλυστράω στην επιφάνεια των γραμμάτων

με την παρήγορη ψευθαίσθηση

ότι θα φτάσω στο ωμέγα κάποτε

όπου ενεδρεύει όμως αναπόφευκτα

το ωκεάνιο και πάλι άλφα



με τις καμπύλες του

τον κύκλο του

τον πρώτο κι ίσως τελευταίο βηματισμό του

τις απροσμέτρητες στον χωροχρόνο

διαστάσεις του



γύρω απ` το άλφα περιστρέφομαι

στο αιμοσφαίριο αυτό βυθίζομαι

όπως σε προαιώνια μήτρα

πύλη του κόσμου και του άδη

έσχατο όριο της δικής μου επίγνωσης



η αρχή της μαθητείας μου

δεν έχει τέλος 

ΥΓ. Τα νέα γράμματα έχουν τώρα πια το ενδιαφέρον...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου