Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Όσα σου έταξα παλιά ισχύουν...

Στο φαντασιακό επίπεδο των μύχιων επιθυμιών της βαδίζει πια η Δημοκρατική Αριστερά. Η προδιαγεγραμμένη πορεία της -από τη στιγμή της αποχώρησης από την κυβέρνηση μέχρι το σχέδιο Θέσεων για το 2ο συνέδριο της- την οδηγεί μέσω ενός ολισθηρού μονόδρομου σε ένα πνιγηρό τέλμα, σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο. Οι αντιφάσεις περισσεύουν, το σχέδιο χάθηκε. Μια πορεία χωρίς οδηγό και μηχανοδηγό επιχειρεί να συμπαρασύρει σε ένα κενό πολιτικής, πέρα από τις αξιακές εκκινήσεις του ρεύματος της δημοκρατικής αριστεράς και την πίστη που διέθεταν για την προοπτική του εγχειρήματος οι ενεργοί πολίτες, που κοπιάσαν για την ίδρυση της, μόλις πριν από τρία χρόνια. 


Η απόφαση της ΚΕ [2 και 3 Νοεμβρίου 2013] δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Μπροστά, βέβαια, είναι οι διαδικασίες προς και το ίδιο το συνέδριο. Όμως εάν κλείσουν τώρα τα ζητήματα, με την αναβίωση των χειρότερων στιγμών του παρελθόντος -περί ύπαρξης "εσωτερικού εχθρού"- τότε είναι απόλυτα βέβαιο ότι το συνέδριο θα επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις.

Σήμερα, η πλειοψηφία της ΚΕ αρνήθηκε δύο συστατικά στοιχεία του ρεύματος της δημοκρατικής αριστεράς. Τη συμμετοχή σε ένα διάλογο που τώρα ανοίγει και τη στρατηγική επιλογή για την αναμόρφωση του χώρου της κεντροριστεράς. Στοιχείο φυσιογνωμίας το πρώτο, απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου το δεύτερο.

Οι αντιφάσεις, οι φλυαρίες, οι κακοτοπιές θα πληθαίνουν. Όλα καλά καμωμένα -και η συμμετοχή στην κυβέρνηση και η αποχώρηση από αυτήν. Όλα καλά σχεδιασμένα - πρόταση για την απλή αναλογική χωρίς πολιτικό πρόγραμμα... [ή εδώ κρύβεται μια νέα, κακοφορμισμένη "αριστερή στροφή";]

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η σημερινή απόφαση οδηγεί το κόμμα σε επικίνδυνες ατραπούς. Είναι αυτονόητη και η στάση μας. Δεν θα συναινέσουμε δια της σιωπής. Καταθέσαμε ήδη -στα όργανα- θέση και πράξη. Το ίδιο θα κάνουμε και στην κοινωνία. Ως μια φωνή του ρεύματος της δημοκρατικής αριστεράς. Ισχυρή στη συνείδηση ενός ολόκληρου κόσμου που ασπάσθηκε τις ιδρυτικές μας επιλογές για την ανασύνθεση και μετασχηματισμό του πολιτικού πεδίου. Με οδηγό αυτή τη θέση -διακριτή και κρυστάλλινη- πιστεύομε και εργαζόμαστε, πως οι φωνές για μια άλλη πορεία του κόμματος θα ενδυναμωθούν προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. 

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ και από εδώ την Ομάδα Διαχείρησης του καλού ιστολογίου ΦΙΛΑΜΕ για την αναδημοσίευση. Καλή δύναμη, φίλοι!

    [εδώ το link:http://meafil.blogspot.gr/2013/11/blog-post_4.html]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή να φιλιοξενείται το κείμενό μου στην σελίδα της "Μαργαρίτας". Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση τον φίλο Λεωνίδα Καστανά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή