Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016

“Πού είναι η μάνα σου μωρή;”

 Λάβαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου και με χαρά [διπλή] το αναδημοσιεύουμε: 

Με μια εκ βαθέων, προσωπική μαρτυρία και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι η Βέρα Κρούσκα, η οποία πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Πού είναι η μάνα σου μωρή;» της Δήμητρας Πέτρουλα.

Το έργο θα παρουσιαστεί στο Cyta Astoria στο Ηράκλειο 
την Τετάρτη 11 Μαΐου στις 9 το βράδυ.“Πού είναι η μάνα σου μωρή;”
Μια μαρτυρία - ιστορικό ντοκουμέντο

Εκείνο το κρύο πρωινό του Γενάρη του 1946, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι τους, δολοφονούνται ομαδικά τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα, από τις ένοπλες συμμορίες της "Χ". Το τρίχρονο κοριτσάκι της οικογένειας που επέζησε της σφαγής κατέγραψε αργότερα τα φοβερά εκείνα γεγονότα της εξόντωσης της μάνας της, των αδελφών της, των άλλων συγγενών της, σαν μνημόσυνο για τους σκοτωμένους, σαν σιωπηλό μοιρολόι, σαν κλάμα που σταλάζει όμως από την ψυχή της ελπίδα, σαν ξέσπασμα στο παράπονο γιατί αναγκάστηκε να περάσει τόσο δύσκολα παιδικά χρόνια και να ζήσει «τρέχοντας» κι όχι αργά και φυσιολογικά. 

«Πίστεψα» - σημειώνει η Δήμητρα Πέτρουλα - «πως είχα υποχρέωση να το γράψω σαν ελάχιστη ανταπόδοση στην πολύτιμη και συνάμα βαριά κληρονομιά που μου αφήσανε οι σκοτωμένοι μου γονείς και τ' αδέρφια μου. Τη ζωή τους τη χαρίσανε όπου εκείνοι πιστεύανε πως έπρεπε. Αδιαφιλονίκητο δικαίωμα τους. Σε μένα όμως, είτε το 'θελα είτε όχι, αφήσανε το σκοτωμό τους. Έτσι αποφάσισα να γράψω ρωτώντας κι όλους όσοι δεχτήκανε και δέχονται την ίδια με μένα κληρονομιά, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην πατρίδα μου είτε στη Χιλή είτε στη Νικαράγουα είτε στο Λίβανο είτε στην Αφρική, ή όπου αλλού. Τι θα την κάνουμε αυτή μας τη βαριά κληρονομιά; Μέτρο να μετράμε το μίσος, αίμα να ποτίζουμε την εκδίκηση ή μαχητή ακούραστο και φύλακα ακοίμητο της Ειρήνης»; Εβδομήντα χρόνια μετά, το έργο είναι επίκαιρο όσο ποτέ, και αναγκαίο για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας (της άρνησης της λήθης), σε μια εποχή που ιδεολογικοί απόγονοι των παραπάνω, επιδιώκουν μια συνειδητή παραχάραξη της ιστορίας, εξυμνώντας τους ως «πατριώτες».

Εβδομήντα χρόνια μετά και γίνεται τραγικά επίκαιρο, καθώς οι ιδεολογικοί απόγονοι των Ναζί προσπαθούν να βρουν κοινωνικά ερείσματα, εκμεταλλευόμενοι την εντεινόμενη κρίση και τις συνέπειες της. 

Τραγικά επίκαιρο καθώς γινόμαστε μάρτυρες του δράματος των ανθρώπων που οι εμφύλιοι, οι ξένες επεμβάσεις και οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Αφρική ξεριζώνουν από τον τόπο τους. 

Εβδομήντα χρόνια μετά και το μήνυμα της πολύπαθης γενιάς είναι χαραγμένο στο μνημείο των εκτελεσμένων, που ευλαβικά έστησε η Δήμητρα Πέτρουλα: «Διαβάτη αντί μνημόσυνο/ ιστόρισε την ερημιά/ που άφησε πίσω ο διχασμός/ σαν πέρασ' απ' τη Μάνη. / Είθε ο δικός μας σκοτωμός/ και το δικό μας αίμα/ να γίνει για τους ζωντανούς/ μήνυμα συμφιλίωσης/ και προσταγή ενότητας/ ομόνοιας και ειρήνης/ να μη ρημάξει η Ελλάδα μας/ ως ρήμαξε η Μάνη».


Συντελεστές: Με τη Βέρα Κρούσκα, παίζουν επίσης: Ορνέλλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου.

Θεατρική διασκευή: Σοφία Αδαμίδου, σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι, σκηνικά – κοστούμια: Χριστίνας Κωστέα, φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Κρατήσεις: 6932-040527.

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ κανονικό και 10 ευρώ φοιτητικό-άνεργοι. 

Προπώληση εισιτηρίων: 
Κινηματογράφος Astoria, πλατεία Ελευθερίας, Τ. 2810226191.
Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, οδός 1821 10, Τ. 2810227500.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου