Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Τα δεύτερα, δικά μου! -08.05.2016-

Κλείνει η παρένθεση.

Ανοίγει τις μικρές φτερούγες του

πάνω απ` το πέλαγος.

Με μια κρυφή πληγή

στην λευκή κοιλιά του. [ Δ. Αργυράκης ]


υγ. διαβάζουμε πάντα την Μαργαρίτα

Α. ΣΤΕΓΟΣ [08.05.2016]



1. Ξεκινώ με μια κακή είδηση -δεν με παρηγορεί ότι πια είναι γνωστή. Πέθανε, το Σάββατο 7 Μαΐου σε ηλικία 65 ετών, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Καργούδης, από γαστρορραγία.

Ο Βαγγέλης Καργούδης γεννήθηκε το 1951 στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν από τους σημαντικότερους συντελεστές του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη, όπου ίδρυσε στη διάρκεια της δικτατορίας κινηματογραφική λέσχη, την οποία έκλεισε η χούντα. Διώχθηκε και βασανίστηκε από τη δικτατορία. Μετά τη δικτατορία ήταν στέλεχος των φοιτητικών παρατάξεων ΔΗΣΥΚ και Δημοκρατική Ενότητα και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΔΑ. Ασχολήθηκε με τις εκδόσεις και το θέατρο. Το τελευταίο διάστημα ήταν δημοσιογράφος στον δημοτικό ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84»,στην πρωινή εκπομπή «Χωρίς ζάχαρη».  Ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που είχε υπογράψει το κείμενο «Νέα αρχή με ανοιχτά ΜΜΕ».

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων εκφράζει την οδύνη του για τον θάνατο του Βαγγέλη Καργούδη, επί σειρά ετών συνεργάτη του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9.84». Ο Βαγγέλης Καργούδης υπήρξε ένας συνεπής αγωνιστής των δημοκρατικών ιδεωδών και λάτρης των Γραμμάτων. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

Το "τετράδιο εξόδου" στέλνει συλλυπητήρια στην Ρηγούλα και την Ουρανία! Μαζί τους θα θυμάται πάντα τον Βαγγέλη Καργούδη.


2. Τακτοποιούνται σχετικοί λογαριασμοί.  Σβήνονται μνήμες, συντάσσονται νέοι, αχαρτογράφητοι χάρτες. Πωλούνται όνειρα. Θαυμαστά. Υπερπόντια ταξίδια. Μακρινά. Χαράσσονται άλλες πορείες. Ευθείες. Πάντα μπροστά είναι ο δρόμος. Μεγάλος, φωτεινός. Πάντα μπροστά. Έτσι ξέρει ο ταξιδιώτης. Έτσι γράφει ο ποιητής. 


3. Ίσως να γυρίσουμε ξανά στην παλιά ιστορία.  Ίσως να πρέπει να γυρίσουμε ξανά στην παλιά ιστορία: Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν -από μελέτες έγκυρες- έχουμε πάρα πολλά ελαιόδεντρα και ελάχιστα ακτινίδια. Πράγματι, έχομε ελάχιστα ακτινίδια. 
Κάπως, πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Να κρατήσουμε την ισορροπία. 


4. Κάθε χωρισμός ένας μικρός θάνατος. Κι όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τον θάνατο; Ο ίδιος ο θάνατος να σε περιμένει και να σου εξηγεί. 


5. Η Αγγελική και η Ελευθερία. Η Δικαιοσύνη, η Παρηγοριά, η Πίστη, η Ελπίδα, η Σοφία. Και συνεχίσω: Η όρεξη, η βρώση, η πόση... Πόσο πίσω θα πάω; 
Η ποίηση! Μόνο η ποίηση μπορεί να μας αντέξει. [Καρούζος ή Γκόρπας; ]


υγ. Τι να φωτίζει άραγε; Τον κόσμο; Ή τον απόκοσμο; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου