Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Γυναίκες "χωρίς όνομα"...

Στα Κόκκινα φανάρια παρακολουθούμε τις ιστορίες γυναικών που δουλεύουνε ως πόρνες, γυναικών που αντιπροσωπεύονται από ένα βιβλιάριο στα αρχεία της υπηρεσίας Ηθών .Ιστορίες που μιλούν για τη φτώχεια,για το ελάχιστο της ανάγκης,τους βρώμικους έρωτες,τα δάκρυα,για το ψέμα,για την αλήθεια. Ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι ίδιες ή παρόμοιες και με άλλων πολλών γυναικών "χωρίς όνομα", αφού η σωματεμπορία και η εκμετάλλευση αυτών των γυναικών από τους νταβατζήδες γίνεται με νόμο πια και απλώνει τα πλοκάμια της. 

"Οι άνθρωποι του περιθωρίου είναι πιο αληθινοί από τους υπόλοιπους, τους καθωσπρέπει...". Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Αντώνη Ντουράκη, σκηνοθέτη, ηθοποιό και ιδρυτή της Θεατρικής Ομάδας "Ιυττός", που δραστηριοποιείται ενεργά στο πολιτιστικό στερέωμα του Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, Τετάρτη 8 Ιουλίου, περισσότερο από μισό αιώνα μετά την πρεμιέρα των "Κόκκινων Φαναριών" στο κοινό της Αθήνας, το περίφημο πλέον έργο του Αλέκου Γαλανού ανεβαίνει ξανά, αυτήν τη φορά στο Ηράκλειο, σκηνοθετημένο από τον Αντώνη Ντουράκη.

Έργο - ωδή στο περιθώριο
Πρόκειται για ένα έργο - ωδή στη ζωή των εκδιδόμενων γυναικών και γενικότερα των ανθρώπων του περιθωρίου, στην Τρούμπα του Πειραιά, τη δεκαετία του '60. Τα "Κόκκινα Φανάρια" μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη το 1963 σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και πρωταγωνιστές μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου (Καρέζη, Φούντας, Παπαμιχαήλ, Κατράκης, Χρονοπούλου, Γεωργίτσης κ.ά.). Γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, ενώ το 1964 η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

"Οι του περιθωρίου είναι πιο αληθινοί"
"Δε θα μ' ενδιέφερε να κάνω αναφορά ή μνημόσυνο στον ελληνικό κινηματογράφο», ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο σκηνοθέτης της παράστασης, Αντώνης Ντουράκης. "Το έργο του Γαλανού είναι πολύ πιο σκληρό από την κινηματογραφική μεταφορά των "Κόκκινων Φαναριών". Όπως σκληρή είναι κι η ζωή των εκδιδόμενων γυναικών, την οποία πραγματεύεται το έργο. Αυτές οι γυναίκες, αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι του περιθωρίου, θεωρώ ότι είναι πιο αληθινοί από τους υπόλοιπους, τους καθωσπρέπει. Αυτό που με ώθησε στο να ανεβάσουμε τα "Κόκκινα Φανάρια" είναι το φαινόμενο της σωματεμπορίας της οποίας θύματα είναι αυτές οι γυναίκες, που ο περισσότερος κόσμος θεωρεί "κακές". Για μένα, η σωματεμπορία είναι από τις χειρότερες μορφές βίας", μας λέει ο Αντώνης Ντουράκης.

Πρεμιέρα
Η πρεμιέρα της παράστασης σήμερα στο "Σπίτι", στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στο Ηράκλειο. Το έργο θα ανεβαίνει καθημερινά, από Τετάρτη ως Κυριακή, στις 9:30 το βράδυ.

Ωστόσο, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση [στο τηλέφωνο: 6984174319]

Συντελεστές της παράστασης:

- Ηθοποιοί: (Αλφαβητικά)
Δάφνη Di Gregorio, Κατερίνα Βασιλειάδη, Γιώργος Κασαπάκης, Κατερίνα Λασηθιωτάκη, Γιάννης Λιόκαλος, Διαμαντής Μαραθιανάκης, Γιάννης Μισιούδης, Δημήτρης Μοσκοφίδης, Αναστασία Σακέτου, Νίκος Σταυρακάκης, Ελίνα Στρατήγη, Πέτρος Φαρσαράκης και Ελένη Χριστοδούλου.
- Σκηνοθεσία: Αντώνης Ντουράκης.
- Βοηθός σκηνοθέτη: Κάλλια Σταυρακάκη.
- Κοστούμια: Γιώργος Μπικάκης.
- Μουσική επιμέλεια-διασκευές: Έρη Ζερβάκη.
- Μακιγιάζ: Άρης Απλαδάς.


Με στοιχεία από το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου