Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Η Νίκη της Ξάνθης

Μια στιγμή, μια νέα στιγμή μπήκε στη ζωή της πόλης. Μια νέα συνήθεια προστέθηκε στην καθημερινότητα. Κάθε χρόνο, στις 19 Ιουλίου, στις 10:23 ακριβώς, μια κυρία θα βγαίνει να ποτίζει τη γλάστρα της. Γνωρίζει ότι "τα λουλούδια θέλουν νερό, καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού"...

Μα, τα λουλούδια θέλουν πάντοτε νερό... Το γνωρίζει και αυτό η Νίκη, ναι Νίκη είναι το όνομά της, και δεν  θα λείψει καμιά μέρα από το ραντεβού. Ίσως εμείς να μη την βλέπουμε, ίσως πάλι να την βλέπουμε αλλοιώτικη, μα Εκείνη θα βγαίνει και θα ποτίζει τα λουλούδια. 

Όπως κάνουμε όλοι που αγαπάμε τα λουλούδια, τις μικρές μας συνήθειες, το πρώτο φως του πρωϊνού.

Η Νίκη μας περιμένει για μια κουβέντα κάθε πρωί... Εκεί θα συναντηθούμε με τον ήλιο.

Γράφει ο φίλος Τριαντάφυλλος Βαΐτσης

Αγαπητοί Φίλοι,

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω την ολοκλήρωση του έργου «Η Νίκη της Ξάνθης». 

Είναι το πρώτο ηλιακό μου γλυπτό σε δημόσια θέα. Πρόκειται για ένα «άμορφο» ανάγλυφο έργο στον τοίχο του «Σπιτιού της Σκιάς – The House of Shadow». Δίπλα στο ανάγλυφο υπάρχει μια ζωγραφισμένη γλάστρα με λουλούδια… Επειδή λοιπόν τα λουλούδια θέλουν νερό, καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια γυναίκα, «η Νίκη της Ξάνθης» θα βγαίνει στις 10:23, κάθε πρωί για να τα ποτίσει. Η γυναίκα αυτή θα είναι η σκιά του «άμορφου» γλυπτού, που θα παράγεται από το φως του ήλιου. Το χρονικό διάστημα της σκιάς στο τέλειο σχήμα της είναι περίπου 3 με 4 λεπτά, ενώ είναι αναγνωρίσιμη για 20 λεπτά περίπου, με τα χαρακτηριστικά της να αλλοιώνονται όσο απομακρυνόμαστε από τη χρονική στιγμή 10:23. Είναι επίσης χαρακτηριστικό να αναφέρω πως η τέλεια σκιά σχηματίζεται στις 10:23 της 19ης Ιουλίου. Κάθε μέρα πριν και μετά από την 19η Ιουλίου, η γωνία του ήλιου είναι ελάχιστα διαφορετική (το καλοκαίρι ο ήλιος είναι ψηλότερα από το χειμώνα) κι αυτό συμβάλει σε μια ασήμαντη ημερήσια αλλαγή της σκιάς.

H «Νίκη της Ξάνθης» θα σας περιμένει για μια κουβέντα κάθε πρωί…

Με την ευκαιρία…
Την Πέμπτη το απόγευμα, 23 Ιουλίου, το «Σπίτι της Σκιάς – The House of Shadow» παρουσιάζει επίσημα τη νέα ενότητα έργων με θέμα «ΨΥΧΗ», ανοίγοντας την πόρτα προς το κοινό της πόλης και όχι μόνο (ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ).


αναδημοσίευση από την προσωπική σελίδα του Art Vaitsis στο fb.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου