Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ο κόσμος του Μάριο Μονιτσέλι...

Από κιβώτια σχήματα ανέσυρα ένα δελτάριο -η μνήμη κρυφογελά, στάλθηκε και σε ποιόν;  Μια μικρή ιστορία με διαφορετικό τέλος. Δεκέμβριος του 2010, ο Μάριο Μονιτσέλι πήδηξε από το παράθυρο του δωματίου του στο νοσοκομείο Σαν Τζιοβάνι της Ρώμης, όπου νοσηλευόταν με καρκίνο σε τελικό στάδιο. 




Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από την τελευταία σκηνή της ζωής και του έργου του. "Πατέρα" της ιταλικής κωμωδίας τον είχαν χαρακτηρίσει, αφού στη διάρκεια της καριέρας του είχε υπογράψει τις πιο γνωστές παγκοσμίως ιταλικές κωμωδίες, σαν το «Εντιμότατοι φίλοι μου» και το «Ο κλέψας του κλέψαντος», ενώ μέσα από αυτές έκανε διάσημους και εκτός Ιταλίας πρωταγωνιστές όπως ο Βιτόριο Γκάσμαν, ο Ούγκο Τονιάτσι, αλλά και την Κλαούντια Καρντινάλε.

"Η ιταλική κωμωδία είναι μια κωμωδία που είναι λίγο ειρωνική, μερικές φορές πικρή, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και δραματική ή τραγική", έλεγε. Βαθιά πολιτικοποιημένος και ενεργός στην ιταλική Αριστερά, δεν έπαψε ποτέ να συμμετέχει στα κοινά.

Ο Μονιτσέλι, που γύρισε περίπου 70 ταινίες, έκανε την πρώτη του εμπορική επιτυχία το 1949 με την κωμωδία «Ο Τοτό ψάχνει σπίτι». Το 1958 ακολούθησε ο «Κλέψας του κλέψαντος» με τους Βιτόριο Γκάσμαν, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Ρενάτο Σαλβατόρι, ενώ την επόμενη χρονιά κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι της Μόστρα με τον «Μεγάλο πόλεμο», με τον Γκάσμαν και τον Αλμπέρτο Σόρντι.


Δελτάριο XVI

Θερινό σινεμά "ΠΑΛΛΑΣ" 
Ταινία: "Η επέλαση των βαρβάρων"
Ηράκλειο, 03.09.2004

Μια ταινία του ΝΤΕΝΙΣ ΑΡΚΑΝ με τον ΡΕΜΙ ΖΙΡΑΡ, καθηλωμένο σε ένα κρεβάτι, λίγο πριν το τέλος, μιας ζωής πυκνής. Σε τέσσερις τοίχους ενός "ιδανικού" νοσοκομείου, μια αίσθηση ελευθερίας. Στις επιλογές της ζωής, γέλιο, δάκρυ, πίκρα, μα στο τέλος μια αίσθηση ελευθερίας. Μια ταινία για όλα εκείνα που αξίζουν για να ζεις: το κρασί, τα ταξίδια, τα βιβλία  και πάνω από όλα τον έρωτα. Την επιδερμίδα των γυναικών, όπως αποκαλύπτει ο πενηνταπεντάχρονος ήρωας στην τελευταία νεαρά της ζωής του. Μια ταινία για το σεξ, τη φιλία, τα όνειρα, την ηδονή... 




  
Ο αυτόχειρας Μάριο Μονιτσέλι ήταν 95 ετών. Συντοπιτής του ποιητή Cezare Paveze 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου