Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Η αγένεια χρεώνεται...

Από το site dim/art, ιστολόγιο πολιτισμού η παρακάτω ανάρτηση. Για πολλούς λόγους -κάποτε θα γράψω- "ανεβαίνει"  και στο "τετράδιο". Ας κοιταχτούμε στον καθρέπτη...

Ευχαριστώ θερμά τον φίλο Γιώργο Τσακνιά.

Αντώνης Χελιδώνης

«Καφέ» (σκέτο): 7€
«Καφέ, παρακαλώ»: 4,25€
«Καλημέρα, έναν καφέ, παρακαλώ»: 1,40€

 



 
 

Επιβάλλεται η ευγένεια; Ναι, αμέ! Η διεύθυνση του καφέ Petite Syrah στη Νίκαια, πάντως, αποφάσισε να προσπαθήσει να την επιβάλει στους πελάτες της ή, έστω, να την εκμαιεύσει αιφνιδιαστικά, συνδέοντάς τη με τον τιμοκατάλογό της και χρεώνοντας ακριβά την αγένεια. Έτσι, αν μπείτε στο Petite Syrah και ζητήσετε «καφέ» θα σας στοιχίζει 7 ευρώ, αν πείτε παρακαλώ η τιμή πέφτει στα 4,25 και αν ευχηθείτε και καλημέρα θα χρεωθείτε την απολύτως λογική τιμή του 1 ευρώ και 40 λεπτών.

O Fabrice Pepino, διευθυντής του καφέ, ισχυρίζεται ότι η συμπεριφορά των θαμώνων έχει αλλάξει από τότε που η ευγένεια και η αγένεια ενσωματώθηκαν στον τιμοκατάλογο: «Το ξεκινήσαμε μεταξύ αστείου και σοβαρού. Οι περισσότεροι πελάτες μας έρχονται στο μεσημεριανό διάλειμμα από τη δουλειάς τους και ήταν πολύ αγχωμένοι και ενίοτε αγενείς. Δεν έχει χρειαστεί να χρεώσουμε τον καφέ 7€, αλλά είδαμε διαφορά στη συμπεριφορά. Από τότε που μπήκε η πινακίδα με τις τιμές, οι πελάτες είναι κάπως πιο χαλαροί και ευγενικοί. 

Μερικοί κάνουν πλάκα και υπερβάλλουν στην ευγένεια, πάντως είναι όλοι πιο ήρεμοι και χαμογελαστοί και αυτό είναι που έχει σημασία».

Πηγή: The LocalΑπόδοση για το dim/art: Γιώργος Τσακνιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου