Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Νέος φορέας πολιτικής Οικολογίας


Ερωτήματα και αδυναμίες. Συζητήσεις και αναζητήσεις. Ανάγκες. Λέξεις κλειδιά σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια της πρωτοβουλίας Think Π, η οποία ανοίγει τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου φορέα στο χώρο της πολιτικής Οικολογίας. Σημείωναν ήδη εδώ και ένα χρόνο στη διακήρυξή τους: 

"...Οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να μην αλλάξει τίποτα, ενώ οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις γίνονται απρόθυμα, σπασμωδικά και με μεγάλη καθυστέρηση. Η έλλειψη διαβούλευσης με τους πολίτες και η διαρκής επίκληση του εξαναγκασμού από τους “ξένους” (και με τη βοήθεια της αντιπολιτευτικής δημαγωγίας), έχουν στόχο τον «εξαγνισμό» των μέχρι τώρα διαχειριστών της εξουσίας και αποτέλεσμα την αύξηση του αντι-ευρωπαϊσμού και του εθνικισμού".

Το "τετράδιο εξόδου" φιλοξενεί το κάλεσμα της πρωτοβουλίας...


ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ “ΕΞΥΠΝΗ” ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Μέσα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που προχωρεί με βήματα διστακτικά ή κάνει σημειωτόν, μέσα σε μιαν Ελλάδα σε σύγχυση, είμαστε μια ομάδα ενεργών πολιτών που θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να συμβάλουμε στην άρση των αδιεξόδων, παρεμβαίνοντας στο πολιτικό τοπίο με όχημα ένα νέο κόμμα πολιτικής οικολογίας.
Για πολύ καιρό οι πολίτες βρεθήκαμε στο περιθώριο της πολιτικής. Όμως η οικοδόμηση της νέας Ευρωπαϊκής Βιώσιμης Ελλάδας είναι πολύ σπουδαία υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των εμπεδωμένων συμφερόντων, πολιτικών ή οικονομικών.

Απευθυνόμαστε:
  • Στους πολίτες που ασφυκτιούν μέσα σε μια χώρα καθηλωμένη σε αναχρονισμούς- πολιτιστικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς
  • Στους πολίτες που δεν αντέχουν άλλο τον ανορθολογισμό που επικρατεί όλο και περισσότερο
  • Σε όλους όσους, πριν κατηγορήσουν τους “άλλους”, είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες- ιδίως οι πολιτικοί.
  • Στους καινοτόμους και δημιουργικούς ανθρώπους
  • Στους νέους που θέλουν να μορφωθούν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
  • Στις μεγαλύτερες γενιές που δε θέλουν να αδικήσουν τις νεώτερες
  • Στις γυναίκες αλλά και στους ανθρώπους που ανήκουν σε οποιαδήποτε μειονότητα και δεν ανέχονται πια τις διακρίσεις
  • Σε όσους λένε “όχι στη βία”, που έχουν βαρεθεί την πόλωση και την αμετροέπεια
  • Στούς δημοκράτες που νιώθουν να τους ζώνουν τα φίδια του φασισμού
  • Σε όσους θέλουν να ζούν σε μια κοινωνία πραγματικής και όχι υποκριτικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας και της πολιτιστικής ένδειας
  • Σε όσους δεν θέλουν πια ούτε κράτος “μπαμπά”, ούτε κράτος “μπαμπούλα”
  • Σε όσους κατανοούν ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο “καλύτερο” παρελθόν, γιατί αυτού του είδους οι καλύτερες μέρες οδήγησαν στις σημερινές χειρότερες
  • Σε όσους εκτιμούν ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β’ για τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και την ευρωζώνη και βλέπουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα την μόνη προοπτική για την κοινωνία μας.
  • Σε όσους νιώθουν πολίτες της Ευρώπης και θέλουν περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
  • Σε όσους αναγνωρίζουν ότι η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα είναι πώς θα συνταιριάξει την ευημερία των ανθρώπων με τις αντοχές του πλανήτη.


 Με την πεποίθηση ότι τα παραπάνω αδιέξοδα μπορούν να λυθούν και να μπει σε κίνηση μια νέα μεταπολίτευση,

Και με την πεποίθηση ότι ανάπτυξη και οικολογία, ευημερία και περιβάλλον δεν είναι έννοιες αντιθετικές, αλλά ότι μια “εξυπνη” ανάπτυξη βασισμένη στην καινοτομία και κατά κύριο λόγο στις “πράσινες” τεχνολογίες αιχμής, μπορεί να πετύχει και τους δύο στόχους,
καλούμε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάλογους προβληματισμούς και απόφαση για δράση να συμμετάσχουν στις διαδικασίες με στόχο τη δημιουργία ενός νέου κόμματος της πολιτικής οικολογίας. Όχι για ένα συμβατικό κόμμα μελών, αλλά ένα κόμμα ανοιχτό, με εσωτερική δομή και οργάνωση που θα δίνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, μέλη και φίλους του χώρου τη δυνατότητα να κρίνουν με άμεσο τρόπο τις προγραμματικές θέσεις και τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν.


Σε αυτή την κατεύθυνση καταθέτουμε στη συζήτηση το πλαίσιο των πολιτικών μας θέσεων


1 σχόλιο:


  1. Ο Νίκος Ράπτης και ο Αλέξανδρος Αποστόλου γράφουν στην Μεταρρύθμιση: " Γιατί Ευρώπη-Οικολογία;" [ 14/12/2013]
    Ένα μικρό απόσπασμα:

    Γιατί πολιτική οικολογία;

    Σήμερα μπορεί να είμαστε απορροφημένοι από την οικονομική κρίση, αλλά η βασική πρόκληση για την πατρίδα μας, την Ευρώπη και την ανθρωπότητα, τον 21ο αιώνα, είναι πώς θα συνταιριάξει η ευτυχία των ανθρώπων με τις αντοχές του πλανήτη. Πώς θα αντιμετωπιστεί η φτώχεια, η ανεργία και η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, με ένα αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδίως η κλιματική αλλαγή, θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ως σήμερα το ανθρώπινο είδος.

    Από την άποψη αυτή, η πολιτική οικολογία είναι η αυθεντική πολιτική έκφραση του 21ου αιώνα. Ξεπερνά, αλλά και γονιμοποιεί όσα πρόσφεραν οι πολιτικές οικογένειες του 19ου και 20ού αιώνα: ο συντηρητισμός, ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός. Το ζήτημα δεν είναι πια αν οι Πράσινοι είμαστε δεξιοί ή αριστεροί, αλλά πώς η δεξιά και η αριστερά θα γίνουν έγκαιρα όσο πιο Πράσινες γίνεται.

    Ολόκληρο το άρθρο: http://www.metarithmisi.gr/el/readAuthors.asp?authorID=520&page=1&textID=25186

    ΑπάντησηΔιαγραφή