Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Τα δεύτερα, δικά μου [24.10.2013]

Ταξίδι στη Σαλονίκη, μια βόλτα στην Αριστοτέλους, στάση στα "Βομβίδια". Ένας μεζές με δυό τσίπουρα... Τη Σαλονίκη τη θυμάμαι πάντοτε, το συγκεκριμένο στέκι -ύστερων φοιτητικών χρόνων- σημείο της πόλης εξαιρετικό, ήρθε στο μυαλό μαζί με την νέα στήλη της "μαργαρίτας" με τίτλο "πέντε στα όρθια"

Έτσι ήταν και τότε... Οι πρώτοι το έστηναν στο μικρό πάσο του μαγαζιού και η παρέα ανοιγόταν μέχρι να το επιτρέπει ο ...καιρός και η όρεξη...



"Τα δεύτερα, δικά μου!". Κάθε Πέμπτη στο "τετράδιο εξόδου"! Στα μικρά και στα μεγάλα γεγονότα, πρόσωπα, καταστάσεις. Όσα συζητούν φίλοι σε μια παρέα...  

[ Α.ΣΤΕΓΟΣ, 24.10.2013 ]
1. Όψεις της πόλης
Στην Κρήτη το διαδεδομένο καπετανιλίκι - κακέκτυπο του αδούλωτου φρονήματος των Κρητών στους μακραίωνους αγώνες - σε συνδυασμό με το έθιμο της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, δημιουργούν το εκρηκτικό μίγμα που οδηγεί πολύ γρήγορα στη μετάβαση από την παραδοσιακή παραβατικότητα (ζωοκλοπή, εγκλήματα τιμής) στο αναβαθμισμένο έγκλημα. Το εμπόριο ναρκωτικών, η πορνεία, η τοκογλυφία και η "προστασία" αποτελούν το φυσικό επακόλουθο στον εθισμό του εύκολου παράνομου πλουτισμού, που το κράτος δε θέλει ή αδυνατεί να ελέγξει. Διπλά φονικά, πυροβολισμοί για κάθε ασήμαντη διαφορά, νταήδες - εδώ αξίζει ο ορισμός της παρακμής- από κοντά ο περιλάλητος "σασμός", δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα που οδηγεί στο φόβο... 

Η ευκολία όμως με την οποία μπορεί ο καθένας να κατέχει ένα όπλο - παράγωγο μιας εξαπλωμένης ανομίας - οδηγεί στην φυλακή και στον εισαγγελέα. "Αποφυλακίστηκε ο γιος του και η  χαρά του τον έστειλε στα δικαστήρια. Πρόκειται για έναν Ηρακλειώτη, ο οποίος για να γιορτάσει την αποφυλάκιση του γιού του, βγήκε στο δρόμο και άρχισε τις...μπαλωθιές. Στο σημείο βρέθηκαν 15 κάλυκες και ο 58χρονος συνελήφθει."  [από την ειδησιογραφία]

Σε γάμους, σε βαπτίσεις, σε πανηγύρια...Στο μιτάτο για να καλωσορίσουνε καλεσμένους και στο κέντρο της πόλης για να λύσουνε τις...διαφορές τους. Σε κάθε περίπτωση - αφορά ολόκληρη την κοινωνία- αυτό που μας ταλανίζει είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ηθικό έρμα.

2.Όψεις της πόλης ΙΙ
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Ηράκλειο κατατάσσεται στη λίστα “The Worlds Smart21Communities” των 21 έξυπνων πόλεων διεθνώς  και μάλιστα η μοναδική φέτος πόλη σε όλη την Ευρώπη. Ήδη έχει ενταχθεί για τα έτη 2012, 2013 και χτες Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 ανακοινώθηκε η ένταξή της για το έτος 2014. Τη λίστα συντάσσει ο οργανισμός Intelligent Community Forum. Η είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου, μεταδόθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, αξιολογήθηκε. Τη διαβάσαμε από το εξαιρετικό ιστολόγιο "Πόλεις και Πολιτικές", του φίλου Κώστη Μοχιανάκη. [Αξίζει να μείνετε εκεί. Πολλές απαντήσεις θα σας δοθούν σε ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ]

Διαβάστε τώρα τι έγραψε ο Κωστής Καμπιτάκης, δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου και υποψήφιος υποψήφιος δήμαρχος από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ [αντιγράφω από την καλή εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ]: "Ανακοινώθηκε πως ο Δήμος Ηρακλείου κατατάσσεται σε μια από τις πιο "έξυπνες" πόλεις του κόσμου. Κι εγώ θυμήθηκα ένα γεγονός. Ένας Ηρακλειώτης έκτισε σπίτι κάπου στο Ατσαλένιο τη δεκαετία του `60, κανονικά, με άδεια. Το σπίτι ήταν στο ίδιο επίπεδο με το δρόμο, χωρίς σκαλοπάτια, δηλαδή, στην είσοδο. Αργότερα ο Δήμος εκτέλεσε έργα στην περιοχή, κατεβάζοντας το επίπεδο του δρόμου. Ο δημότης για να μπαίνει στο σπίτι του αναγκάστηκε να κάμει ένα σκαλοπάτι. Αργότερα η ΔΕΥΑΗ για να συνδέσει το σπίτι με το δίχτυο αποχέτευσης, κατέβασε κι άλλο το επίπεδο του δρόμου, με συνέπεια να αναγκασθεί ο άνθρωπος να κατασκευάσει  δεύτερο σκαλοπάτι. Μετά απ` όλα αυτά ο Δήμος Ηρακλείου έβαλε πρόστιμο στο δημότη γιατί δεν είχε βγάλει άδεια (τα στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου). Αυτό κι αν είναι εξυπνάδα! Ορισμένα πράγματα σ`αυτήν την πόλη και μ` αυτή τη δημοτική Αρχή, μόνο με το χιούμορ αντιμετωπίζονται."

Ο μόνος που γελάει κάτω από τα πυκνά μουστάκια του, με τα ανούσια λόγια του Καμπιτάκη, είναι ο δήμαρχος. Ο οποίος εάν τελικά αποφασίσει να είναι ξανά υποψήφιος δεν θα προβάλλει την "έξυπνη πόλη" αλλά το επίπεδο των ανθυποψηφίων του... 

3.Ρατσισμός
Σαν σήμερα πέθανε η Ρόζα Παρκς. Η άρνησή της, τη δεκαετία του '50, να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σ΄έναν λευκό ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές του αγώνα για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ. 
Σε μια πόλη, σε μια χώρα, που βρίζει, απορρίπτει, καταγγέλει και δικάζει όλους τους αθίγγανους η επέτειος αυτή μικρή σημασία έχει.

4. " Η εκπαίδευση αξίζει! "
Πριν από λίγο καιρό το ελληνικό think tank «Το Δίκτυο» έδωσε και κέρδισε μία σημαντική μάχη που έχει τη δύναμη να επηρεάσει σημαντικά την μελλοντική πορεία της πολιτικής για την παιδεία στην Ευρώπη : πέτυχε την αναγνώριση της πρωτοβουλίας πολιτών "Η εκπαίδευση αξίζει! Μην την υπολογίζεις στο έλλειμμα!" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου θεσμού της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών» που προβλέπει η συνθήκη της Λισαβόνας και δίνει στους πολίτες το δικαίωμα να εισηγούνται άμεσα συγκεκριμένες πολιτικές στη Ε.Ε. εφόσον συγκεντρώσουν τις προβλεπόμενες υπογραφές.

Με την πρωτοβουλία "Η εκπαίδευση αξίζει! Μην την υπολογίζεις στο έλλειμμα!", το Δίκτυο καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες να βάλουν την υπογραφή τους ώστε να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι δαπάνες κάθε εθνικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, στις περιπτώσεις που οι δαπάνες αυτές υπολείπονται του μ.ο της ευρωζώνης για τα τελευταία 5 έτη.

Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει δυνατότητα αύξησης των δαπανών για την παιδεία κατά 1,5% του ΑΕΠ περίπου, που αντιστοιχεί σε αύξηση 50% περίπου του σημερινού προϋπολογισμού για την παιδεία.
Για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητη η συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών Ευρωπαίων πολιτών!
Βάζοντας την υπογραφή μας, συμβάλλουμε στο να δοθεί προτεραιότητα στην παιδεία τόσο από την Ευρώπη όσο και από κάθε χώρα, ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης που επιτείνει τις ανισότητες στο εσωτερικό των κοινωνιών αλλά και μεταξύ των χωρών.
Βάζοντας την υπογραφή μας, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα μικρό βήμα ο καθένας μας και ένα μεγάλο βήμα όλοι μαζί ώστε να ανατρέψουμε την έλλειψη προοπτικής για τους νέους της Ευρώπης.
"Η εκπαίδευση μοιάζει με την ελευθερία : δεν χαρίζεται, κατακτάται", έχει πει ένας σπουδαίος φιλόσοφος.

Ας στηρίξουμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία του Δικτύου, ώστε να κατακτήσουμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει, αλλά που δεν θα μας χαριστεί χωρίς (και) τον προσωπικό μας αγώνα.
Για να βάλεις και εσύ την υπογραφή σου, επισκέψου την ιστοσελίδα http://invest-in-education.eu/

5. Αρχή επιστολής...
[δυσδιάκριτη λέξη, πιθανώς ο τόπος], 19.02.19....
Σύντροφε γραμματέα ,

Συντρόφισσα  και σύντροφοι του οργάνου ,


Καταρχήν έρχομαι να καταθέσω τη λύπη μου,  διότι η αιφνίδια μετάθεση της ημέρας της συνεδρίασης,  με αναγκάζει να απουσιάζω.  Και τούτο μιας και στον  προσωπικό μου προγραμματισμό η Τετάρτη είναι αφιερωμένη στο μάθημα των Αγγλικών ( όπως βέβαια και η Παρασκευή,  αυτό όμως δεν σας ενδιαφέρει, αφού την ημέρα αυτήν δεν συνηθίσουμε να συνεδριάζουμε).  Είναι δε πλεονασμός  να αναφέρω ότι η Δευτέρα ανήκει αποκλειστικά στο Κόμμα  -μιας και εσείς έχετε την ίδια ενασχόληση.  Παρεμπιπτόντως  σας αναφέρω ότι η Τρίτη μου είναι αφιερωμένη στο μάθημα οδήγησης,  η Πέμπτη στην επαφή μου με πελάτες και υποψήφιους τέτοιους,  το δε Σαββατοκύριακο σε προσωπικές ασχολίες,  που ουδόλως απασχολούν ένα ανώτερο  - σε επίπεδο νομού-  Κομματικό όργανο.


Ο κεντρικός λόγος της παρούσης δεν είναι βέβαια να σας ενημερώσω για τον  προσωπικό μου προγραμματισμό. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνείτε και εσείς ότι αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.  Αναφέρομαι βεβαίως σε εκείνες τις περιόδους όπου τα ανώτερα  -πάντα σε επίπεδο νομού-  στελέχη ήταν υποχρεωμένα να ενημερώνουν το Κόμμα για την παραμικρή κίνησή τους.  Και, όπως είμαι επίσης απόλυτα βέβαιος ότι και πάλι θυμάστε, δεν αρκούσε η ενημέρωση αλλά προκειμένου να πράξουν το οτιδήποτε απαιτούνταν και η έγκριση Κομματικού οργάνου, ανώτερου φυσικά από αυτό στο οποίο ασκούσαν τα Κομματικά τους καθήκοντα.  Έτσι και για την περίπτωση μου (μας) θα απαιτούνταν π.χ. για την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας στο επίπεδο του Lowerαπόφαση της Κ.Π.Ε  του Κόμματος, τη στιγμή που δεν υπάρχουν ενδιάμεσα όργανα,  όπως Περιφερειακή Πολιτική Επιτροπή (Π.Π.Ε). Αυτή βέβαια η διαδικασία δεν θα κάλυπτε πιθανές δραστηριότητες του σ. Γραμματέα, ο οποίος ως μέλος της διευρυμένης Κ.Π.Ε , θα επιφόρτιζε με το έργο της  έγκρισης την Π.Γ του Κόμματος 

Αντιλαμβάνεστε σ. γραμματέα, συντρόφισσα και σύντροφοι του οργάνου -και εδώ συγχωρέστε με που δεν προσφωνώ τον καθένα και ξεχωριστά  τη  συντρόφισσα,  είτε με τα ονόματα σας είτε με τους πλήρεις Κομματικούς τίτλους  π.χ  σ. Υπεύθυνη του τμήματος της Αυτοδιοίκησης και μέλος του τμήματος Παιδείας και Πολιτισμού και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις τελευταίες εκλογές ή  σ. μέλος του τμήματος της Αυτοδιοίκησης και επικεφαλής της Νομαρχιακής μας Κίνησης και επιθυμών ως απλό μέλος να παρευρίσκεσαι στις συνεδριάσεις του Αγροτικού τμήματος (πλην  την απουσία της προηγουμένης συνεδρίασης), αλλά αυτό θα προϋπέθετε την εξασφάλιση από μέρους σας ολοκλήρου του πολύτιμου χρόνου της συνεδρίασης,  κάτι το οποίο θα σας στερούσε τη δυνατότητα να αναπτύξετε εμβριθώς τα υπόλοιπα σημαντικά θέματα του οργάνου, ακριβώς λοιπόν γνωρίζοντας την κρισιμότητα των συνεδριάσεων σας (μας, όταν τα πάντα κυλάνε μέσα στον απαιτούμενο προγραμματισμό), δεν αποδίδω τον πλήρη και σε άλλες περιπτώσεις απαιτούμενο σεβασμό και περιορίζομαι στις απόλυτα  Κομματικές προσφωνήσεις -αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η επιστολή αυτή δεν έρχεται να εξυπηρετήσει την ιστορική μνήμη ούτε πολύ περισσότερο να ζητήσει κρίσεις επ' αυτής.   Όμως τα κείμενα  -και οι φωτογραφίες-  επειδή ακριβώς μένουν οφείλουν και να εξηγούν το καθετί.

[...]

Συμπληρώνεται από τον κάθε αναγνώστη και καθεμιά αναγνώστρια.Γράφω αυτό που ξέρω. Αυτό που θα δω αύριο στην ΚΕ και αρχές του χρόνου στο συνέδριο...

ΥΓ. Είχε και μουσική το μαγαζί και καθίσαμε λίγο παραπάνω... Ο μπάρμαν είναι με τους "58"...  

1 σχόλιο:

  1. Επανερχόμαστε στο ζήτημα της ανάδειξης του Ηρακλείου ως "έξυπνη πόλη".Γράφει ο φίλος Κωστής Μοχιανάκης: "Συνεδρίασε την Πέμπτη 24/10/2013 στον Δήμο Ηρακλείου η επιτροπή των φορέων της πόλης για την προώθηση του σχεδίου «Ηράκλειο-Έξυπνη πόλη»." Δείτε και διαβάστε περισσότερα: http://www.citybranding.gr/2013/10/blog-post_27.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή