Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Στην σκοτεινή αίθουσα...



Αρχίζει αύριο 7 Οκτωβρίου και θα μας ταξιδέψει ως το τέλος του Μάρτη, η 7η σεζόν της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Ηρακλείου. Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά φιλοξενείται στο κινηματοθέατρο "Αστόρια" CYTA, στο κέντρο της πόλης. 


Το φετινό πρόγραμμα της λέσχης αποτελείται από δύο τμήματα, το γνώριμο τακτικό τμήμα που περιλαμβάνει ως επί το πλείστον ταινίες μυθοπλασίας με προβολές κάθε Δευτέρα στην "Αστόρια", αλλά και το καινούριο πρόγραμμα ταινιών ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζεται κάθε δεύτερη Παρασκευή από DVD στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού με ελεύθερη είσοδο. Έτσι, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, θα προβληθούν συνολικά 35 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ με ποικίλη θεματολογία.
 
Αύριο στις  8:30 [και βραδινή προβολή στις 10:30] η αρχή με  το αριστουργηματικό χολιγουντιανό δικαστικό δράμα  "Οι 12 Ένορκοι" ["12 Angry Men", 1957] του Σίντνεϊ Λουμέτ με πρωταγωνιστή τον Χένρι Φόντα. Μια σπουδή στο τεκμήριο αθωότητας, στη σχετικότητα της αλήθειας και τη λογική σκέψη, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου 1957 και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου 1958. 


Ανάμεσα στις καινούριες ταινίες που δεν παίχτηκαν ποτέ στο Ηράκλειο, η λέσχη θα προβάλει το γαλλικό δράμα "Σώμα με σώμα" ["De Rouille et d’Os", 2012] του Ζακ Οντιάρ με τη Μαριόν Κοτιγιάρ, το "Μετά το Μάη" ["Apres Mai", 2012] του Ολιβιέ Ασαγιάς, την "Pieta" του Κιμ Κι-ντουκ που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ Βενετίας 2012, το βιογραφικό ντοκιμαντέρ του Κέβιν ΜακΝτόναλντ "Marley" [2012] για τον Μπομπ Μάρλεϊ, το ντοκιμαντέρ "Exit through the gift shop", 2010 του street artist Banksy, και το γερμανικό δράμα "Barbara" του Κρίστιαν Πέτσολντ.
 
Από την παλιότερη παραγωγή, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν μεταξύ άλλων τη Ντόρις Ντέι και τον Ροκ Χάτσον στην κλασική ρομαντική κομεντί "Μυστικά της κρεβατοκάμαρας" ["Pillow talk", 1959] του Μάικλ Γκόρντον, το "Μπόνι και Κλάιντ" ["Bonnie and Clyde", 1967] του Άρθουρ Πεν με τους Γουόρεν Μπίτυ και Φέι Ντάναγουεϊ, καθώς και τη "Νύχτα του Σαν Λορέντζο" ["La note di San Lorenzo", 1982] των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Ηρακλείου, τμήμα του εθελοντικού σωματείου Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 
Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, βρίσκονται τα "Γυμνά Χέρια" του Γιώργου Σκεύα για τον διευθυντή ορχήστρας Δημήτρη Μητρόπουλο, τα "Πουλιά στον βάλτο" της πρόσφατα χαμένης Αλίντας Δημητρίου, "Σάκης Παπαδημητρίου: η αναπνοή του αυτοσχεδιαστή" του Σπύρου Τσιφτσή, "Φλέρυ: η τρελή του φεγγαριού" του Αντώνη Μποσκοΐτη για τη Φλέρυ Νταντωνάκη, καθώς και τα τρία ντοκιμαντέρ του βραβευμένου Παναγιώτη Ευαγγελίδη, που κέρδισε το βραβείο της επιτροπής FIPRESCI στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το "Λάμπουν στο σκοτάδι".

 

Η εικονογράφηση του φετινού φυλλαδίου προγράμματος έγινε από τους εικαστικούς Ειρήνη Λιναρδάκη και Vincent Parisot, ενώ το layout ανέλαβε γι’ ακόμα μια φορά η Ιωάννα Δρακάκη της Lazy Snail. Τα εισιτήρια στις προβολές κάθε Δευτέρα παραμένουν σταθερά στα 6 ευρώ το κανονικό, 4 ευρώ το μειωμένο (φοιτητές, ανήλικοι) και άνεργοι δωρεάν, ενώ οι προβολές στον Κοινωνικό Χώρο κάθε Παρασκευή θα πραγματοποιούνται με ελεύθερη χρηματική είσοδο και προαιρετική συνεισφορά σε συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το «Φαγητό με την Αγάπη μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου