Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ευρωπαϊκή ημέρα



γράφει ο Ανδρέας Γιάνναρος

Η σημερινή [χθεσινή] ημέρα λοιπόν είναι πολύ σημαντική για την χώρα. Πρώτον γιατί απετράπη οριστικά οποιαδήποτε σκιά πάνω από την χώρα για χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ και όσα αρνητικά σενάρια είχαν αναπτυχθεί και δεύτερον γιατί σύμφωνα με τα όσα μέχρι τώρα περιγράφονται, το πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας είναι ένα ιδιαιτέρως ικανοποιητικό πεδίο τομής των δύο πλευρών και αποτυπώνει έναν δίκαιο και έντιμο συμβιβασμό. Από την μια η ελληνική πλευρά δεν αμφισβητεί αποφάσεις και αλλαγές που έχουν ήδη συμφωνηθεί, από την άλλη κατάφερε να αποσπάσει σημαντικά οφέλη ιδίως όσον αφορά το πάγωμα νέων μέτρων, την ενσωμάτωση της ευελιξίας στους στόχους, καθώς και την δυνατότητα αναθεώρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Από εκεί και πέρα απομένουν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών να καθορίσουν από κοινού το νέο πλαίσιο αλλαγών. Στο δια ταύτα, η επιτυχής αυτή έκβαση των διαπραγματεύσεων που προέκυψε μέσα από πειραματισμούς και παλινωδίες της ελληνικής πλευράς, τον αυστηρό νομικισμό της Γερμανίας, από αντιδράσεις κρατών-μελών για διαφορετικούς λόγους, αναμφίβολα αποτελεί εκ του αποτελέσματος και την πρώτη θεσμική επιτυχία της ελληνικής πλευράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Όπως έχουν όμως δείξει και προηγούμενες φορές, μια συμφωνία δεν αποτελεί από μόνη της διέξοδο, αν δεν συνοδευτεί από ειλικρινείς προσπάθειες για πάταξη των παθογενειών της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει αυτό το θετικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και να διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν τις βάσεις για την συνέχεια. Το μεγάλο προτέρημα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχει το ηθικό πλεονέκτημα (λόγω μη κυβερνησιμότητας) αλλά και μια πολύ μεγάλη αποδοχή της κοινωνίας. Μένει να ιεραρχήσει τις ανάγκες, τις μεταρρυθμίσεις, τις συμμαχίες. Αν θέλαμε να βάζαμε κάποιον τίτλο στην σημερινή ημέρα θα λέγαμε, ότι η ελληνική πλευρά κέρδισε χρόνο και χρήμα, αλλά χρειάζεται πολύ τρέξιμο να κερδίσει και την εμπιστοσύνη των εταίρων. Η Ευρώπη σε πείσμα πολλών, μπορεί να μην είναι ελκτική, να μην δίνει όραμα, αλλά συνεχίζει να βαδίζει μέσα στον μακρύ και ιστορικό δρόμο των συνεργασιών, των συναινέσεων και των συνθέσεων.

Τέλος αν κάτι ηττήθηκε από αυτή την συμφωνία ήταν ο πύρινος λόγος όσων είχαν ταυτιστεί με συγκρουσιακές λογικές και με άγνοια των σημερινών συσχετισμών αλλά και όσων είχαν επενδύσει στην αριστερή παρένθεση και την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης. Αντίθετα αν κάτι επικράτησε απόψε ήταν το πνεύμα ψυχραιμίας, νηφαλιότητας, αποφυγής οποιασδήποτε εκτροπής και ακροτήτων, από όσους προτίμησαν να υπερβούν δίπολα και στρατόπεδα και να ζητήσουν ευρωπαϊκή λύση, προωθητικό συμβιβασμό, δίκαια συμφωνία, ρεαλισμό και σύνεση από όλες τις πλευρές. Αυτή είναι και η πραγματική ουσία της δημοκρατίας, η βάση της Ευρώπης αλλά και η αρχή μιας νέας πορείας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου