Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Σταύρος Καμπέλης: Ο εμπνευσμένος οραματιστής, ο ρεαλιστής πραγματοποιός

Σταύρος Καμπέλης
γράφει ο Νίκος Πετράκης

Σταύρο,
Φίλε ακριβέ και συνεργάτη πολύτιμε, Άξιε γιε της Κρήτης και της χώρας. Πάλευες σαν Διγενής με το θάνατο τα τελευταία χρόνια. Και πάντα νικούσες.
Αυτή τη φορά δεν γύρισες στο σπίτι σου. Πέταξες από το Νοσοκομείο μέσα από την αγκαλιά της αγαπημένης σου οικογένειας για το ταξίδι το μακρινό.

Έφυγες, αλλά και έμεινες. Γιατί άφησες το φωτεινό σου παράδειγμα. Παράδειγμα ανθρώπου με αρχές και ήθος. Παράδειγμα άξιου κοινωνικού και πολιτικού εργάτη και δημιουργού. Παράδειγμα οραματιστή και πραγματοποιού. Και θα μείνεις για πάντα σα μια ακτίνα φωτός στους ορίζοντες της Κρήτης.

Η αναγέννηση, η ανάπτυξη, η ανύψωση σε ανώτερα επίπεδα της Κρήτης και της χώρας ήταν το όραμά σου. Και σ’ αυτό αφιέρωσες όλη σου τη ζωή, όλες τις εκπληκτικές ικανότητές σου, όλη τη μυθώδη εργατικότητά σου, ακόμη και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών σου.

Παντού απ’ όπου πέρασες, από σχολεία, χώρους εργασίας, θεσμούς, από το Τεχνικό Επιμελητήριο, τις Περιφέρειες της Κρήτης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις Γενικές Γραμματείες Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, παντού σημείωσες επιδόσεις εξαιρετικές και άφησες έργο πρωτοποριακό, καλό όνομα, πρότυπα παραδείγματα.

Η περίσταση δεν επιτρέπει λεπτομερείς αναφορές. Μόνο τούτο: Το έργο σου θα αποτελέσει υλικό για τους ιστορικούς της Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ήσουν ενεργός πολίτης μέχρι τέλους. Και στο συλλογικό κείμενο που κυκλοφόρησε λίγο πριν τις εκλογές περιλαμβάνονται οι βασικές σου απόψεις. Που τώρα αποτελούν υποθήκες σου.

• Εθνική συνεννόηση και συνεργασία.

• Εθνική ομοψυχία και ενότητα.

• Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς.

• Αποκατάσταση έντιμης και δημιουργικής σχέσης κράτους - πολίτη.

• Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ανάπτυξη.

• Βαθιά εκσυγχρονιστική τομή στο πολιτικό σύστημα για την εξυγίανση του πολιτικού βίου.

• Βαθιά αποκεντρωτική τομή στο κράτος.

Έτσι, η ελληνική περιφέρεια που ήταν πάντα «η μεγάλη δεξαμενή των δυνάμεων της χώρας» θα μπορέσει να συμβάλει αποφασιστικά στο ξεπέρασμα της κρίσης και στην ανόρθωση της πατρίδας μας.

Σταύρο, αφήνεις πολύ μεγάλο κενό και θα λείψεις πολύ σε όλους μας. Και θα συνεχίσω τώρα μόνος μου το βιβλίο που γράφαμε μαζί.

Και θα εκδοθεί . Για να μείνει η εμπειρία, η αγωνία και το όραμά σου για την ανάπτυξη και το μέλλον της Κρήτης και της χώρας.

Φεύγεις μέσα στην αγάπη και την εκτίμηση όλων μας. Της εξαιρετικής οικογένειάς σου, των συγγενών, των φίλων, του κόσμου, όλων όσοι παρακολούθησαν την πορεία σου και σε έζησαν από κοντά.

Και θα σε θυμόμαστε πάντα όπως ήσουν.

Ευγενής και ωραίος άνθρωπος.

Ήρεμη δύναμη.

Εμπνευσμένος οραματιστής και επίμονος καθημερινός αγωνιστής και εργάτης του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της προόδου, μιας καλύτερης κοινωνίας, ενός καλύτερου κόσμου.

σημείωση: Το κείμενο είναι ο αποχαιρετισμός του Νίκου Πετράκη στον Σταύρο Καμπέλη, στο Ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο στις 17-2-2015.



Διαβάστε επίσης: Σταύρος Καμπέλης- Αποχαιρετισμός του Γιώργου Γαλενιανού [από το ιστολόγιο ΑΛΚΜΑΝ]  

επί του πιεστηρίου... Η ίδια η ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου