Διάβασα. Διαδίδω!

Ο τύπος μέσα από τις προσωπικές μου διαδρομές και στάσεις...  Επιλογές από την καθημερινή αρθρογραφία, κείμενα και αποσπάσματα, κομμάτια και θρύψαλα... Συνήθειες που έχουν γίνει έξεις...
Α.ΣΤΕΓΟΣ

 Ισαάκ Μπάμπελ, ο συγγραφέας της σιωπής                                                                              

" [...]και μια φορά μάλιστα σταμάτησα μπροστά στο κατάστημα της Μαντάμ Ροζαλί για να εξετάσω τους κορσέδες, σε χρώμα ροζ ανοιχτό, με τις μακριές ζαρτιέρες. Καθώς ετοιμαζόμουν να ξαναπάρω το δρόμο μου, έπεσα πάνω σ’ ένα μεγαλόσωμο φοιτητή με παχύ μαύρο μουστάκι. Χαμογέλασε και με ρώτησε: «Διδάσκεσθε;» Τα ‘χασα. Τότε με χτύπησε ελαφρά στον ώμο με ύφος σοβαρό, προσθέτοντας σε τόνο προστατευτικό: «Συνεχίστε μ’ αυτό το πνεύμα, αγαπητέ συνάδελφε. Τα συχαρητήριά μου. Καλή τύχη!» Και, μ’ ένα ξέσπασμα γέλιου, έκανε μεταβολή κι έφυγε. Ήμουν καταντροπιασμένος. Γύρισα σπίτι δύσθυμος και δεν καθυστέρησα ποτέ πια μπροστά στις βιτρίνες της Μαντάμ Ροζαλί.

Ισαάκ Μπάμπελ, Στο υπόγειο και άλλες ιστορίες, μετάφραση: Σπύρος Τσακνιάς, εκδόσεις Στιγμή, Αθήνα 1988.

του Γιώργου Τσακνιά, από το dimart, 13.07.2013 
  • Χρέος απέναντι στους φοιτητές και τη χώρα 

    [...] Η εμφάνιση των Συμβουλίων στη σκηνή τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της σιωπής και του «δε βαριέσαι». Οσα προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους σοβαρά έδειξαν γρήγορα ότι δεν θέλουν να είναι διακοσμητικά όργανα, αλλά όργανα ουσιαστικής εποπτείας και άσκησης στρατηγικής. Αποτελούν ήδη πόλο αναφοράς για όσους υποφέρουν από την αυθαιρεσία και πηγή ανησυχίας για όσους λυμαίνονται τα ιδρύματα. [...] 

    της Βάσως Κιντή, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14.07.2013 
Αφιέρωμα στον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, επιχειρεί η διαδικτυακή έκδοση του TIME, αναφέροντας στον τίτλο του, ότι αποτελεί μια νηφάλια φωνή σε μία πόλη των άκρων.

Το ΤΙΜΕ σημειώνει ότι ο Γιώργος Καμίνης έχει ανοίξει μέτωπα τόσο με την νεοεμφανιζόμενη νεοναζιστική ακροδεξιά όσο και με εξτρεμιστικά κομμάτια της Αριστεράς, με τους οποίους βρίσκεται σε αντιπαράθεση σε μία σειρά από θέματα, όπως είναι τα συσσίτια του μίσους, μόνο για έλληνες, ή τις καταλήψεις κτιρίων.  
[ε δ ώ το άρθρο του περιοδικού]

από το ΦΙΛ.Α.ΜΕ., 15.07.2013

της Χριστίνας Πουλίδου, από το protagon.gr, 18.07.2013
του Πέτρου Παπασαραντόπουλου, από τη Μεταρρύθμιση, 18.07.2013
[...] Το μεγαλείο του Μαντέλα βρίσκεται σε κάτι πολύ απλό και ανθρώπινο, αλλά σχεδόν ανήκουστο στην πολιτική και στις διεθνείς σχέσεις. Ενώ είχε το δίκιο με το μέρος του, ενώ είχε όλη τη δύναμη, ενώ είχε την ευκαιρία να εδραιώσει το νέο καθεστώς πάνω στην εκδίκηση για τα αμέτρητα εγκλήματα των φυλετικών διακρίσεων, ο Μαντέλα έτεινε το χέρι προς όλους τους κάτοικους της χώρας.[...]

του Νίκου Κωνσταντάρα, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19.07.2013
  • Το τελευταίο σημείωμα του Κώστα Καρυωτάκη 

    Ο Κώστας Καρυωτάκης ήταν αποφασισμένος να πεθάνει — περιπαίζοντας ίσως και τον εαυτό του που, έναν χρόνο νωρίτερα, στο ποίημά του «Ιδανικοί Αυτόχειρες», έγραφε: «“όλα τελείωσαν” ψιθυρίζουν “τώρα”, / πως θ’ αναβάλουν βέβαιοι κατά βάθος»· εκείνος, όμως, όχι — δεν ανέβαλε. Στις 20 Ιουλίου 1928 απέτυχε μεν να δώσει τέλος στη ζωή του διά του πνιγμού, αλλά την επομένη, γύρω στη μία το μεσημέρι, ντυμένος με το γαλλικό κοστούμι του και φορώντας γραβάτα και το ψαθάκι του, εμφανίζεται στο οπλοπωλείο «Αναγνωστοπούλου» και αγοράζει ένα πιστόλι· λίγο αργότερα, επιστρέφει στο κατάστημα, διαμαρτύρεται ότι το πιστόλι δεν λειτουργεί· του εξηγούν ότι δεν είναι προβληματικό — έπρεπε απλώς να απασφαλιστεί…

    της Ελένης Κεχαγιόγλου, από το εξαιρετικό blog dimart, 21.07.2013

           [...] στις δημοκρατίες, η κάθαρση νοείται μόνον ως αυτοκάθαρση. Που, όμως, όσο δεν επέρχεται, αποτελεί αυτοσυκοφαντία. Και, άρα, όπερ έδει δείξαι…
           
της Ντόρας Τσικαρδάνη, από το blog dimart, 25.07.2013

σχόλιο: Ο φίλος Βασίλης Βενιζέλος, από τις σελίδες της ΑΥΓΗΣ και ο κ. Δημήτρης Φύσσας από την AV, καταγράφουν την προσωπική τους εμπειρία για την κ. Μαριάννα Δραγασάκη... Δυό κείμενα που αξίζει να διαβαστούν μαζί με το εξαιρετικά πυκνό άρθρο της Ντ. Τσικαρδάνη, που μόλις ανεβάσαμε.   

του Γιώργου Σιακαντάρη, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ [εδώ από τη Μεταρρύθμιση], 25.07.2013


[...]Ἡ παρακμὴ τῆς δημοκρατίας προκύπτει ὡς ἀναγκαία συνθήκη τῆς διατήρησης της καπιταλιστικής οἰκονομίας. [...] Ἡ ἀπάντηση τῆς ἀριστερᾶς, κατὰ τὸν Πουλαντζᾶ, σ’ αὐτὴν τὴν ἐξέλιξη πρέπει νὰ εἶναι ἡ ἐμβάθυνση τοῦ δημοκρατικοῦ σοσιαλισμοῦ: ἀνατρέχοντας στὴν λουξεμπουργκιανὴ κριτικὴ τῆς Ὀκτωβριανῆς Ἐπανάστασης, ὁ Πουλαντζᾶς θὰ τονίσει τὴν σπουδαιότητα τῆς ἐπιμονῆς στοὺς ἀντιπροσωπευτικοὺς θεσμούς, καὶ στὸ κεκτημένο μιᾶς τυπικῆς δέσμης δικαωμάτων. Ταυτόχρονα, ὅμως, ἀπαιτεῖται καὶ ἡ κίνηση πρὸς τὴν πλευρὰ τῆς οὑσιαστικῆς ἐμβάθυνσης, μέσω τῶν πολύπλευρων κινημάτων, ὄχι ὡς μέρος μιᾶς μειονοτικῆς πολιτικῆς, ἀλλὰ ὡς κομμάτι «μιᾶς ἡγεμονικῆς μεγάλης πολιτικῆς.

του Χρήστου Νάτση, από το blog dimart, 26.07.2013
Την ιστορική φράση του Ηλία Ηλιού «θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα» χρησιμοποίησε ο Γιώργος Καμίνης προειδοποιώντας τους Χρυσαυγίτες. Η φράση του Ηλιού, όταν ειπώθηκε, είχε δυο αποδέκτες. Σε πρώτο και εμφανές επίπεδο τους αντιπάλους, τη μετεμφυλιακή Δεξιά, το παλάτι και το συνεργαζόμενο παρακράτος. Σε δεύτερο τους νεολαίους της Αριστεράς που έβραζε το αίμα τους από την αγανάκτηση και τις διώξεις και, κυρίως, την εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ που στην κηδεία του Λαμπράκη έφτασε να διαγνώσει περίπου προεπαναστατική κατάσταση και έκανε κριτική στην ΕΔΑ και το εδώ κλιμάκιο του κόμματος γιατί δεν αξιοποίησε την ευκαιρία «με τόσο κόσμο στους δρόμους».

του Νίκου Μπίστη, από το protagon, 27.07.1974
του Ηλία Κανέλλη, από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ [εδώ από blog "μη μαδάς τη μαργαρίτα"], 29.07.2013

μικρό σχόλιο: Φεύγω για στρατό και ζητώ από την μητέρα μου να μου αγοράζει κάθε μέρα την ΑΥΓΗ... Το κάνει... Τις τακτοποιεί και βρίσκω μια στοίβα να με περιμένει στο πατρικό μου σπίτι... Όλο σκεφτόμουν να τις ταξινομήσω - κατά μήνα και την Κυριακάτικη ξεχωριστά - και όλο το άφηνα. Ένας χρόνος θητεία, 300 και φύλλα, ένα ντουλάπι της εφηβικής μου βιβλιοθήκης. Τώρα, το παιδικό μου δωμάτιο έχει περάσει στον μικρό Νικόλα-Κάρολο... Όσα κι αν συμβαίνουν καθημερινά στην εφημερίδα μας... που μας απαγορεύουν να έχουμε μαζί της την οποία σχέση, εκείνα τα φύλλα δεν τα πετάω. Είναι ίσως ένα κομμάτι της διαδρομής που αξίζει και αντιστέκεται... 
ΥΓ. Απολύθηκα τον Μάρτιο του 1997...


Στις 30 Ιουλίου 2007 πέθανε ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέρκμαν. Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στις αρχές Αυγούστου του 2007 στο ένθετο Global της εφημερίδας ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

του Αντώνη Χατζή, από τη Μεταρρύθμιση, 31.07.2013
Σαράντα χρόνια (σήμερα) από την αυτοκτονία του Νίκου Ζαχαριάδη και τον τελευταίο καιρό καταγράφεται μια τάση αγιογραφίας τού -μοιραίου και τραγικού, συνάμα- ιστορικού αρχηγού του ΚΚΕ, που πάει πολύ πιο πέρα από την κομματική αποκατάσταση και υπερβαίνει το «νεκρός δεδικαίωται». Η τάση αυτή, πολιτικά σήμερα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς πολλοί εμφυλιολογούν μετ´ ευτελείας και φιλοκαλούν άνευ...
Γι’ αυτό και το κείμενο που ακολουθεί, είναι ιδιαιτέρως ασεβές. Περιλαμβάνει στοιχεία και περιστατικά, άλλα άγνωστα και άλλα πολύ λίγο γνωστά. Άλλα δείχνουν τον χαρακτήρα και άλλα τις ευθύνες του ανδρός, ιδίως για τον εμφύλιο πόλεμο.

του Κώστα Σπυρόπουλου, από το protagon.gr, 01.08.2013

[ διαβάστε μαζί το ευθύβολο σχόλιο του φίλου Βασίλη Π.Καραγιάννη, Ο σύντροφός μας κ.λπ. 
Ο Β.Π.Κ.είναι εκδότης του περιοδικού  η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ]
Αν η Κεντροαριστερά ήταν άνθρωπος, φοβάμαι πως κανένας μας δεν θα της έκανε παρέα γιατί θα τη βαριόμασταν. Τόσο απλά.

του Νίκου Μαραντζίδη, από το protagon.gr, 01.08.2013
 Η δημοκρατία, έγραφε ο Ουναμούνο, «είναι ίσως αναγκαίο κακό όπως ο πόλεμος, όπως ίσως ο ίδιος ο πολιτισμός - και, ποιος ξέρει, όπως ίσως η ίδια η ζωή... Το πρώτο καθήκον που αυτή μας επιβάλλει είναι να ενδιαφερόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο διευθύνονται οι ανθρώπινες υποθέσεις». Οσον αφορά δε το κράτος, ο φιλόσοφος περιγελά όσους υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μας δίνει τίποτε. Αυτοί, υποστηρίζει, δεν υπολογίζουν ότι όταν το κράτος δεν δίνει τίποτα, τότε αυτό είναι σε θέση να αρπάζει πολλά. Το να υποστηρίζεται ότι το κράτος δεν χρειάζεται, γράφει αυτός ο μεγάλος, όχι γιαλαντζί, φιλελεύθερος, «είναι μια απίστευτη ανοησία που ξεφουρνίζουν αρκετοί εγωιστές και άλλοι αστείοι τύποι».
του Γιώργου Σιακαντάρη, από την Μεταρρύθμιση, 08.08.2013
  •   Δημοκρατία και one man show στις ΗΠΑ 
    [...] το πολιτικό τοπίο έχει έτσι διαμορφωθεί ώστε όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να συνεργαστούν πολιτικά για να υπάρξουν κυβερνήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα ισχυρότερα πρέπει να μάθουν να υποχωρούν και τα ασθενέστερα να μάθουν να διεκδικούν.
του Δημήτρη Ψυχογιού, από την ΑV, 09.08.2013
  του Πέτρου Παπασαραντόπουλου, από τη Μεταρρύθμιση, 11.08.2013 
Μηνιαία επισκόπηση: τακτοποιώ τα περασμένα -μια φορά το μήνα [πάνω-κάτω] και συλλέγω τα επόμενα... Βάζω εδώ γράμματα πορτοκαλί...ένας σταθμός, μια στάση! Κράτησα πάνω από 24 κείμενα, από 11 διαφορετικές πηγές... Να ανοίξουν οι πηγές εύχομαι, συνταξιδιώτες... 
του Γιάννη Μεϊμάρογλου, από τη Μεταρρύθμιση, 16.08.2013
  •  Μου `φαγες όλα τα δακτυλίδια 
    " Ο μεγαλοϊδεατισμός και η εθνικοφροσύνη σ’ αυτή τη χώρα ούτε καν σε άνω και κάτω πλατεία δεν χωρίζονται, έτσι για τα μάτια του κόσμου. Είναι ενιαίοι, αδιαίρετοι και πάντα αμφίβολου γούστου".
της Βένας Γεωργακοπούλου, εφημερίδα των συντακτών, 19.08.2013 
[...] Τυποποίηση είναι το πατεντάρισμα του ονόματος και της διαδικασίας παραγωγής του κάθε προϊόντος. Πρώτα από όλα οι πρώτες ύλες, μετά η διαδικασία παράγωγης (γραμμή παραγωγής) και τέλος οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρείς.
Π.χ. η φέτα, πατενταρισμένο όνομα, είναι λευκό τυρί από ελληνικό γιδοπρόβειο γάλα που παράγεται σε καθορισμένες περιοχές της Ελλάδας.
Η γραβιέρα Κρήτης ομοίως έπρεπε να είναι σκληρό τυρί από γιδοπρόβειο κρητικό γάλα.
Το παξιμάδι Κρήτης από κρητικά άλευρα, κρητικό ελαιόλαδο, κρητικό αλάτι.
Οι ντολμάδες Κρήτης από κρητικά αμπελόφυλλα, κρητικό ρύζι.
Το κρητικό ψωμί από κρητικό αλεύρι.
Το κρητικό κρέας από κρητικές ζωοτροφές, όχι από χιλιάδες τόνους σόγιας.
Να πώς αξιοποιούνται το χαρούπι, η αμειψισπορά με σιτηρά και ψυχανθή στα μολυσμένα πατατοχώραφα και τα υπαίθρια μποστάνια, χώροι ανάμεσα στα ελαιόδεντρα. κ.λπ. [...] 
του Νικόλαου Κυπριωτάκη, εφημερίδα  Η ΠΑΤΡΙΣ, 23.08.2013
του Σταύρου Τσακυράκη, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, [εδώ από το ιστολόγιο Liberal Sociability], 24.08.2013
του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, από το ιστολογίο ΦΙΛΑΜΕ, 28.09.2013
[...]Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η ΟΝΕ -μία νομισματική ένωση χωρίς τις προϋποθέσεις της πραγματικής οικονομικής ένωσης- στήθηκε σε λάθος βάση. Παρακολουθώντας όμως τη βαθιά Ελλάδα και την τρομακτική πραγματικότητά της να αναδύονται, καθώς συμπληρώσαμε πια τρία χρόνια χρεοκοπημένοι, δεν μου μένει αμφιβολία ότι, παρά τα ευρωπαϊκά λάθη και τις ελληνικές ολιγωρίες, είμαστε σε ασύγκριτα καλύτερη μοίρα με το πρόβλημά μας να αναγνωρίζεται ως ευρωπαϊκό (κανείς πια δεν το αμφισβητεί αυτό) παρά αν αντιμετωπίζαμε τη χρεοκοπία μόνοι. Η βαθύτερη πρόσδεσή μας στην Ευρώπη οφείλεται στον Σημίτη.[...]
του Στέφανου Κασιμάτη, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30.08.2013
[...]Η προσπάθεια συγκρότησης του τρίτου πόλου που θα συναθροίσει την ευρύτερη προοδευτική παράταξη, από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, δυνάμεις της οικολογίας, της αυτοδιοίκησης, αυτόνομες κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου, αποτελεί κρίσιμο βήμα για τη μεταμνημονιακή ανασυγκρότηση της Ελλάδας και την αναβάθμιση του νέου κομματικού συστήματος. Μιλάμε για έναν πολιτικό φορέα που θα συστεγάσει χωρίς να απαιτήσει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και θα βάλει τέλος στις αδιέξοδες ναρκισσιστικές απόπειρες σχηματισμού κομματιδίων.[...]
του Γιάννη Βούλγαρη, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ [εδώ από τη Μεταρρύθμιση], 31.08.2013
  • Η ψυχοπαθολογία του Χρυσαυγίτη
    Συνδέεται, πράγματι, ο νεοναζιστικός λόγος και η νεοναζιστική βία με κάποιου τύπου ψυχοπαθολογία; «Πατάει» η ίδια η βία σε κάποιες περιοχές του ασυνείδητου ή του υποσυνείδητου; Μία πολύ σημαντική δημόσια παρέμβαση σχετικά με το φαινόμενο του νεοναζιστικού λόγου και της νεοναζιστικής βίας στην ελληνική κοινωνία επιχειρεί σήμερα, με συνέντευξή του στο protagon, ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) Νίκος Τζαβάρας. Ο κορυφαίος Έλληνας ψυχίατρος και ψυχαναλυτής αναζητεί με βαθιά διανοητικότητα τις διασυνδέσεις της ψυχοπαθολογίας με τον νεοναζιστικό λόγο και τη βία και προειδοποιεί για τις πολύ επικίνδυνες συνέπειες τις οποίες θα έχει τυχόν ευρεία αποδοχή του νεοναζισμού από την ελληνική κοινωνία. 
    του Βασίλη Βενιζέλου, από το protagon.gr, 03.09.2013
  • Ενημερωτικό σημείωμα του ΙΣΤΑΜΕ που αφορά στο πολιτικό πλαίσιο του διήμερου συμποσίου:
    " Στις 3 του Σεπτέμβρη το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνει 39 χρόνια από την ίδρυση του. Αυτή τη χρονιά αποφασίσαμε αντί  για τις συνήθεις επετειακές εκδηλώσεις να διοργανώσουμε με το ΙΣΤΑΜΕ  'Ανδρέας Παπανδρέου'  ένα επιστημονικό - πολιτικό συνέδριο με θέμα:
    "Από την μεταπολίτευση στην κρίση /Από την κρίση στην ανασυγκρότηση. Το ΠΑΣΟΚ και  η ελληνική πραγματικότητα 1974- 2014"
    Πιστεύουμε ότι στη σημερινή συγκυρία της εθνικής και ευρωπαϊκής κρίσης  οφείλουμε ως κόμμα που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, να αποτιμήσουμε, με την απαιτούμενη σοβαρότητα, την περίοδο της μεταπολίτευσης και τον  ρόλο  που διαδραμάτισε το ΠΑΣΟΚ, είτε ως κόμμα, είτε ως  κυβέρνηση, σ’  αυτή.
    Η πρόθεση μας δεν είναι να εξιδανικεύσουμε,  αλλά να αποτιμήσουμε την πορεία του ΠΑΣΟΚ, μέσα από  μια  υπεύθυνη επιστημονική και πολιτική αξιολόγηση, να συμβάλουμε στη διατύπωση μιας νέας αφήγησης της δημοκρατικής παράταξης, που θα απαντάει με ειλικρίνεια στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας συνολικά και των πολιτών της ειδικότερα.
    Εγγύηση στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η σύνθεση των εισηγητών. Επιστήμονες που έχουν σημαντικό έργο  στη μελέτη των διαφόρων πλευρών της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής  αλλά και πολιτικοί που έχουν υπηρετήσει την παράταξη και την χώρα, καλούνται να διατυπώσουν ελεύθερα  τις απόψεις τους,  επιστημονικές και πολιτικές.
    Το ΙΣΤΑΜΕ και το ΠΑΣΟΚ  αποτολμούν ένα τέτοιο εγχείρημα, γιατί πιστεύουν ότι η  ανανέωση του πολιτικού λόγου  μπορεί να επιτευχθεί μόνο  με υπευθυνότητα  και τεκμηρίωση.
    Το ΠΑΣΟΚ στέλνει με το συνέδριο αυτό μήνυμα ενότητας, αυτοσυνειδησίας και προοπτικής της δημοκρατικής παράταξης  αλλά και της κεντροαριστεράς της ευθύνης,  χωρίς ηγεμονισμούς. Ανοίγει  ένα συγκροτημένο διάλογο για το μέλλον  της χώρας .[...]"
από τον επίσημο Δικτυακό τόπο του πρώην πρωθυπουργού, 04.09.2013
από την Μεταρρύθμιση, 05.09.2013
από την αριστερή στρυθοκάμηλο, 05.09.2013
από το ΦΙΛΑΜΕ, 05.09.2013 ["κλείνει" ο φάκελος του συμποσίου. Θα ανοίξει η συζήτηση για την κεντροαριστερά, την σοσιαλδημοκρατία... Εδώ είμαστε...]
του Σπύρου Δανέλλη, από το protagon.gr, 10.09.2013
της Όλγας Σελλά, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10.09.2013
  
από το dimart η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και η ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού του Κόμματος για τον θάνατο της Κίττυς Αρσένη, 14.09.2013
 του Μάνου Ματσαγγάνη, "εφημερίδα των συντακτών", 14.09.2013 [εδώ από το προσωπικό ιστολόγιο του Μ.Μ.]
της Ξένιας Κουναλάκη, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19.09.2013

Ο Σπύρος Λυκούδης για τη Χρυσή Αυγή, από το dim/art, 20.09.2013

Μηνιαία επισκόπηση: τακτοποιώ τα περασμένα -μια φορά το μήνα [πάνω-κάτω] και συλλέγω τα επόμενα... Βάζω εδώ γράμματα πορτοκαλί...ένας σταθμός, μια στάση! Κράτησα πάνω από 19 κείμενα, από 12 διαφορετικές πηγές... Να ανοίξουν οι πηγές εύχομαι, συνταξιδιώτες...

της Μαρίας Κατσουνάκη, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22.09.2013
του Παναγή Παναγιωτόπουλου, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ [εδώ από τη Μεταρρύθμιση], 26.09.2013


Σκέψεις με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη διατύπωση της πρότασης για «ιστορικό συμβιβασμό» από τον Ενρίκο Μπερλιγκουέρ.


του Σταύρου Λειβαδά, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ [εδώ από τη Μεταρρύθμιση], 29.09.2013
του Δημήτρη Δερμιτζάκη, από τον ιστότοπο της ΔΗΜΑΡ Κρήτης, 01.10.2013
[...] Η στιγμή είναι κρίσιμη. Η χώρα στενάζει, αλλά διακρίνεται στο βάθος κάποια αμυδρή ελπίδα. Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε δημοσκοπικό κατήφορο και χάνει πολύτιμα στελέχη. Απαιτείται λοιπόν ένας λόγος συγκεκριμένος, τεκμηριωμένος, αποτελεσματικός. Αντ’αυτού προτείνουμε αοριστολογίες και γενικολογίες και καυχόμαστε ότι «εμείς δεν ψηφίσαμε τα μνημόνια».[...]

του Κίμωνα Χατζημπίρου, από τη Μεταρρύθμιση, 02.10.2013

[για τον Νίκο Πουλαντζά], από το καλό ιστολόγιο ΑΝΕΣΤΙΟΣ, 03.10.2013
μια ταινία για τα gay ζευγάρια του μεσοπολέμου
της Μυρσίνης Λιοναράκη, από το ιστολόγιο dim/art, 04.10.2013
του Niko Ago, από το protagon, 06.10.2013
  • ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ (αν. καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο)

    "Βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το ξήλωμα της Χρυσής Αυγής"

    Η πανεπιστημιακός μιλά για την ικανότητα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς να επιβιώνει πολιτικά, επισημαίνει ότι αν δεν χυνόταν το αίμα του Φύσσα, δεν θα υπήρχε εμπλοκή των θεσμών και τονίζει την ανάγκη «εμβίωσης της δημοκρατίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Γιώργο Κιούση, εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 06.10.2013

του Πέτρου Παπασαραντόπυλου, από την Μεταρρύθμιση, 08.10.2013 
του Τάκη Θεοδωρόπουλου, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09.10.2013
Δέκα χρόνια κράτησε η παθιασμένη ερευνητική δουλειά του Δημήτρη Φύσσα για να έρθει το βράδυ της Δευτέρας και να ανέβει σε πέντε ιστοσελίδες και σε ένα μπλογκ η ηλεκτρονική έκδοση με τίτλο "Τα σινεμά της Αθήνας 1896 - 2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου".
 του Δημήτρη Ρηγόπουλου, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09.10.2013
του Σάκη Ιωαννίδη, από το parallaxi magazine, 09.10.2013
του Σωτήρη Γκορίτσα, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 17.10.2013 [εδώ  από την Κόκκινη Πιπεριά]
του Παναγιώτη Βλάχου και της Λαμπρινής Ρόρη, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 18.10.2013 [εδώ από τη Μεταρρύθμιση]  Οι αρθρογράφοι είναι ιδρυτικά μέλη της πολιτικής κίνησης Μπροστά
του Γιώργου Καμίνη, Financial Times, 19.10.2013 [εδώ από την Μεταρρύθμιση]

Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και εμβληματική μορφή στην 39χρονη διαδρομή του Κινήματος, ο Αντώνης Καρράς έφυγε από την ζωή την Τρίτη, έπειτα από σύντομη νοσηλεία.

Ο Καρράς υπήρξε στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, της Μελίνας Μερκούρη και του Κώστα Λαλιώτη και μέχρι το τέλος της πολυκύμαντης ζωής του παρέμεινε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «η γνώμη του μετρούσε».

εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 22.10.2013
του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, από τη Μεταρρύθμιση, 26.10.2013
του Τάκη Θεοδωρόπουλου, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26.10.2013
του Νίκου Ξυδάκη, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26.19.2013

Μηνιαία επισκόπηση: τακτοποιώ τα περασμένα -μια φορά το μήνα [πάνω-κάτω] και συλλέγω τα επόμενα... Βάζω εδώ γράμματα πορτοκαλί...ένας σταθμός, μια στάση! Κράτησα 20 κείμενα από 11 διαφορετικές πηγές... Να ανοίξουν οι πηγές εύχομαι, συνταξιδιώτες...
του Νότη Μαυρουδή, από τη Μεταρρύθμιση, 28.10.2013
του Φώτη Γεωργελέ, από την AV, 29.10.2013
του Δημήτρη Ψυχογιού, από την AV, 01.11.2013
 από την lifo, 02.11.2013

ροσαρμόζομαι λοιπόν κι εγώ στην εξαθλίωση και αποδέχομαι τα απαράδεκτα. Ξεχνώ σιγά - σιγά πως ήταν πριν τα πράγματα και τ' αγαπημένα πρόσωπα του χτες αρχίζουν να κιτρινίζουν. Βλέπω εμπρός μου - σιγά σιγά, χωρίς εναλλαγές - το παρόν. Προσαρμόζω τη δουλειά μου ώστε να γίνει πιο ευανάγνωστη. Σαλό; Πηγή: www.lifo.gr
ροσαρμόζομαι λοιπόν κι εγώ στην εξαθλίωση και αποδέχομαι τα απαράδεκτα. Ξεχνώ σιγά - σιγά πως ήταν πριν τα πράγματα και τ' αγαπημένα πρόσωπα του χτες αρχίζουν να κιτρινίζουν. Βλέπω εμπρός μου - σιγά σιγά, χωρίς εναλλαγές - το παρόν. Προσαρμόζω τη δουλειά μου ώστε να γίνει πιο ευανάγνωστη. Σαλό; Πηγή: www.lifo.gr
  • Γ. Καμίνης: Όταν αρχίζει ο φαύλος κύκλος της βίας, ζημιώνεται η Δημοκρατία

    Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία στο επίκεντρο συζήτησης που οργάνωσε ο δήμος Αθηναίων με Έλληνες ευρωβουλευτές 

    "Η βία γεννά βία. Κι όταν αρχίζει ο φαύλος κύκλος της βίας, ζημιώνεται η Δημοκρατία. Μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να βλέπει τα παιδιά της να δολοφονούνται" τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε σήμερα ο δήμος Αθηναίων με Έλληνες ευρωβουλευτές για τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού στην Ελλάδα και την ΕΕ. Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην απρόσμενη ανάδυση τμημάτων της ακροδεξιάς στις προτιμήσεις μέρους των Ευρωπαίων ψηφοφόρων και στη συνέχεια μίλησε για το "κενό της Πολιτείας" που ανέδειξε σε λίκνο της Χρυσής Αυγής πρώην μεσο-αστικές γειτονιές του δήμου Αθηναίων. Αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας Κοινού Ευρωπαϊκού Μετώπου Μεταναστευτικής Πολιτικής στις χώρες του Νότου και άσκησε κριτική απέναντι στην Αριστερά. Όπως σημείωσε "η Αριστερά δεν έχει διατυπώσει ξεκάθαρες θέσεις ούτε απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, ούτε απέναντι στις δυνάμεις Ασφαλείας".

από τη Μεταρρύθμιση, 02.11.2013

Σύνοδος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ 2και3.Νοεμβρίου 2013 [ομιλίες μελών]
  • Βασίλης Μανδαράκης: Το κείμενο κάλεσμα των "58’" ως μια ευκαιρία για αλλαγή πολιτικής [από την προσωπική του σελίδα στο fb]
1.Οι θέσεις είναι αδύναμες στα οικονομικά και έχουν σοβαρές αντιφάσεις, στο μεγάλο μέρος τους, κυρίως στην πολιτική πρόταση. Αυτό εξηγείται διότι προσπαθούν να υποστηρίξουν αλλά και να χαράξουν αλλοπρόσαλλες νεοκομμουνιστικοαριστερές, αντιφατικές πολιτικές, και όχι ρεαλιστικές, προοδευτικές μεταρρυθμιστικές και ορθολογιστικά κεντροαριστερές.
Η πολιτική είναι μια διαδικασία που χρειάζεται εκτός των υπόλοιπων και ευφυείς κινήσεις.
Ευφυολογήματα και ιδεολογήματα δεν χρειάζεται, και όσοι το επιχειρούν βρίσκονται σε αδιέξοδο, δέστε τι τακτική προτείνουμε στα μέλη μας και τι πολιτική στους πολίτες.

-Δεν συμφωνούμε με τις με τις ασκούμενες πολιτικές αλλά δεν ζητάμε εκλογές.
-Θέλουμε κυβερνητική σταθερότητα, την έχει ανάγκη η χώρα διότι είμαστε σε πρόγραμμα διάσωσης, άρα δεν ζητάμε εκλογές.
-Πως εξασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα, με την συμμαχική κυβέρνηση στην οποία μετέχει το ΠΑΣΟΚ. Αφού εμείς την βάλαμε σε σοβαρό κίνδυνο με την αποχώρηση μας.
-Τι ψελλίζουμε για την κυβέρνησημότητα της χώρας. Αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης και ίσως πρωθυπουργού με διαφοροποιήσεις στη σύνθεση της από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, και με αλλαγές συσχετισμών εντός βουλής.

Απορρίπτουμε από συνομιλητή μας το ΠΑΣΟΚ, που μετέχει στην Κυβέρνηση για να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, που την θέλουμε και την επιδιώκουμε και εμείς, επειδή όμως κάνει ακριβώς αυτό, εμείς δεν θέλουμε να συνεργασθούμε μαζί του για την ΚΑ.
Αυτό το αιτιολογούμε επειδή διαφωνούμε με την ασκούμενη δεξιά πολιτική. Δηλαδή επιθυμούμε κυβερνητική σταθερότητα, η οποία επιτυγχάνεται αν το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην κυβέρνηση, και το κάνει, από την άλλη ζητάμε από ένα άλλο κόμμα να ασκεί ότι πολιτική θα ασκούσαμε εμείς. Κρύβουμε κάτω από το χαλί ότι η δική μας απουσία από την κυβέρνηση α)δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλο κόμμα, β)η απουσία μας οδήγησε ποιο δεξιά τις ασκούμενες πολιτικές και έχουμε για αυτό σοβαρές ευθύνες για τα αδιέξοδα στην πορεία της χώρας. Άλλωστε εάν θα μπορούσε να συμβεί αυτό θα ακύρωνε το έργο που επικαλούμαστε ότι κάναμε, όσο μετείχαμε στην κυβέρνηση. Αυτά τα πολύ αντιφατικά και αδιέξοδα προτείνουμε.
Για αυτό δεν πείθει η πολιτική μας σύντροφοι και όχι γιατί ικανά δεν την προωθούν όσοι την υποστηρίζουν ή γιατί υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ
2.Η πολιτική συμμαχιών που επιδιώκουμε και που νομίζουμε ότι έχουμε, από την αποχώρηση μας από την κυβέρνηση και μετά, μας έχει οδηγήσει στην απομόνωση. Έχουμε οδηγηθεί να συνομιλούμε μόνο με τον Λομβέρδο και τον Καστανίδη, το μόνο με ενοχλεί.
-Ρωτούν αρκετοί σύντροφοι και το επικαλούνται σαν επιχείρημα, γιατί όλοι αυτοί που υπογράφουν το κείμενο των ‘’58’’ δεν ανταποκρίνονται στο δικό μας κάλεσμα για την δημιουργία της ΚΑ. Ξεχνούν όμως όσοι ρωτούν, ότι αρκετοί από αυτούς είχαν υπογράψει την αρχική διακήρυξη της ΔΗΜΑΡ. Επίσης πολλοί από αυτούς είχαν θετικά ανταποκριθεί στο δεύτερο κάλεσμα μας, για την δημιουργία του ΦΟΡΟΥΜ της ΚΑ, το οποίο χωρίς εξήγηση, απότομα διαλύσαμε, και τους αφήσαμε ξεκρέμαστους να αναρωτιούνται, γιατί. Τι περιμέναμε να ταυτιστούν πλήρως μαζί μας ή να γίνουν μέλη του κόμματος; Αν δεν υπαναχωρούσαμε από το ΦΟΡΟΥΜ, με τους περισσότερους από αυτούς αλλά και με πάρα πολλούς άλλους, με τη ΔΗΜΑΡ σε πρωταγωνιστικό ρόλο θα είχαμε καταφέρει θετικά, ουσιαστικότερες εξελίξεις για την συγκρότηση του χώρου της ΚΑ νωρίτερα.

-Οι σύντροφοι που υπόγραψαν το κείμενο έκκληση των 58, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν είναι κόμμα αλλά πρόσκληση σε διάλογο, και όσοι μετέχουν στο συντονιστικό, σύνδεσαν το κόμμα με μέρος της κοινωνίας, τις ανησυχίες και τις αναζητήσεις όσων ενδιαφέρονται για την ενότητα της ΚΑ. Κυρίως μας σύνδεσαν με τις προοπτικές που μπορεί να έχει η χώρα, οι οποίες θα έχουν θετικό πρόσημο μόνο αν δημιουργηθεί ο χώρος της ΚΑ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΑΝ και διόρθωσαν την λάθος πολιτική συμμαχιών που έχουμε, σαν ΔΗΜΑΡ.
Τα προβλήματα που έχει η χώρα είναι μεγάλα απαιτείται ρεαλισμός, ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις για να αντιμετωπιστούν, αυτό λέμε συνέχεια και αναφέρεται ιδιαίτερα, (χωρίς βέβαια να προσδιορίζουν ουσιαστικά, ρεαλιστικές αξιόπιστες δυνάμεις), στις θέσεις,. Οι ευρύτερες μεταρρυθμιστικές συναινέσεις αναδεικνύονται και στο κείμενο κάλεσμα των 58. Οι δύο προσπάθειες τονίζουν την ανάγκη ύπαρξης του χώρου της ΚΑ. Αυτό συνδέουν οι σύντροφοι μας με την συμμετοχή τους. Αυτό υπογράμμισε και ο γραμματέας του κόμματος, με την ουσιαστική πολιτική του παρέμβαση, το λιγότερο αναγκαίο και ρεαλιστικό είναι να συζητήσουμε μαζί τους. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η παρουσία των συντρόφων μας στους ‘’58’’ λειτουργεί αποτρεπτικά, στην υποτιθέμενη πιθανότητα, για όσους επιχειρήσουν να ‘’μονοπωλήσουν ή να χειραγωγήσουν’’ το εγχείρημα, πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί αν δεν συμμετείχαν, διότι αν συνέβαινε αρκετοί θα το αξιοποιούσαν σαν επιχείρημα ενάντια στην προσπάθεια.

Από την άλλη αρκετοί σύντροφοι, δεν απορρίπτουν και δεν αφορίζουν, με το ίδιο μένος, την προσέγγιση με τους Λομβέρδο και Καστανίδη, αυτοί που συνομιλούν μαζί τους, δηλαδή Χατζησωκράτης, Παναγιώτου Μαργαρίτης είναι εχθροί; Υπηρετούν άλλο πολιτικό σχέδιο;
-Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ όταν δημιουργούσαμε την ΔΗΜΑΡ, ότι θα έχει αναδειχθεί σε κύριο ζήτημα αν είναι σωστό να συζητάμε με όμορους, από άποψη θέσεων, χώρους.

Έτσι για την ιστορία να θυμίσω. Στο προγραμματικό συνέδριο το 2008 του τότε ΣΥΝ η συντριπτική πλειοψηφία της σημερινής ΔΗΜΑΡ είχαμε διαφωνήσει, μαζί με την σημερινή ηγεσία, με το πολιτικό του μέρος. Διότι δεν εξηγούσε με ποιους θα συνεργαζόμασταν για να υλοποιήσουμε εκείνο το πρόγραμμα, δεν συγκεκριμενοποιούσε τις πολιτικές συμμαχίες, εκτός από γενικές πολιτικές αοριστίες, όπως κάνουμε σήμερα. Στην ουσία δηλαδή εμείς όλοι απαιτούσαμε, με προϋποθέσεις, σαν σύμμαχο το ισχυρό τότε ΠΑΣΟΚ.
Είναι αντιφατικό, είναι νεοκουμουνιστική οπισθοχώρηση ότι με διάφορες αιτιολογίες και αφορμές, εμείς σήμερα, σε συνθήκες κρίσης που απαιτούν σύνθεση, συμπόρευση για ουσιαστικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, να αποκλείουμε το σημερινό πολύ αδύνατο ΠΑΣΟΚ, με την γνώστη επιχειρηματολογία του φθαρμένου κλπ, αλλά και τις άλλες δυνάμεις και προσωπικότητες, όπως αντίστοιχα έκανε η τότε ηγεσία του ΣΥΝ που εγκαταλείψαμε. Πότε ήταν σωστή η αντίληψη για τις συμμαχίες μας τότε ή σήμερα. Δεν καταλαβαίνουν όσοι υποστηρίζουν αυτή την ανύπαρκτη πολιτική συμμαχιών ότι οδηγούν σε αδιέξοδο το κόμμα, αλλά και την χώρα. Ας το σκεφτούν πολύ σοβαρά και να αντιμετωπίσουν το ‘’κείμενο κάλεσμα των 58’’ σαν μια ευκαιρία για αλλαγή πολιτικής, υπάρχει ακόμα χρόνος!!
  • Δημήτρης Χατζησωκράτης : Θέλουμε αλλαγή πολιτικών
Αποσπάσματα  
…Έρχομαι τώρα στο ζήτημα που θα μας ταλανίσει ως το 2ο συνέδριο και το οποίο θα ευχόμουν πολύ να « κλείσει» με τις αποφάσεις του.
Πρόκειται για την υπόθεση της έκκλησης / πρότασης των 58 ή όπως προσδιορίζεται πλέον με εσωκομματικούς όρους η έκκληση των 306 συντρόφων/ ισσών να μπει η ΔΗΜΑΡ στον ΔΙΑΛΟΓΟ.

Θα ήθελα να απαντήσω σε 4 ερωτήματα που τίθενται στον δημόσιο διάλογο και να θέσω και εγώ με τη σειρά μου άλλα 2 ερωτήματα:

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο : «Πως εμείς, το κόμμα του ΔΙΑΛΟΓΟΥ, λέμε όχι στον ΔΙΑΛΟΓΟ;». Και μάλιστα ΧΩΡΙΣ ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ!
ΧΩΡΙΣ ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΥΣ: Αυτό υποθέτουμε όλοι/ ες ότι δεν αφορά τη ΔΗΜΑΡ. Έρχεται από τα βάθη μιας τουλάχιστον εικοσαετίας όταν το ζήτημα τίθονταν, με διαφορετικούς βεβαίως όρους, και αφορούσε αποκλειστικά το «ηγεμονικό ΠΑΣΟΚ».
ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ: Εδώ, λοιπόν, είναι το θέμα. Ως Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ έχουμε προσδιορίσει ότι στην υπόθεση αυτή, της δημιουργίας του Τρίτου Πόλου, πρέπει να υπάρχει σαφής οριοθέτηση, ΑΣΚΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ από τη μια, ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ από την άλλη.
ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ! Δεν συζητάμε όμως ούτε γενικά ούτε εν κενώ. Κανείς / μία δεν μπορεί να πει όχι στην οριοθέτηση. Τουλάχιστον προς τα αριστερά υπάρχει μεγάλη συμφωνία. Προς τα δεξιά όμως; Εδώ υπάρχει το μείζον ζήτημα. Γιατί προς τα δεξιά, στη φάση αυτή που διανύουμε δεν είναι απλώς η παραδοσιακή Δεξιά η ΝΔ, είναι οι ασκούμενες πολιτικές που προσδιορίζουν το παρόν και το μέλλον του τόπου. Κι εδώ συμμετέχει και συμβάλλει το σημερινό ΠΑΣΟΚ.
«Μα να κάνουμε διάλογο και να συζητήσουμε τις ασκούμενες πολιτικές και να πούμε τα δικά μας», αντιτείνουν οι 306!
Ακριβώς, αυτό κάνουμε δημόσια, καθημερινά. Άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι! Γιατί άραγε πρέπει να είμαστε σε ένα Φόρουμ και να ασχολούμαστε με αυτό;

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο: «Είναι δυνατό να θέλετε να συζητάτε με τον Καστανίδη, τον Μπεγλίτη, τον Λοβέρδο και να μην θέλετε να συζητάτε με τον Αλιβιζάτο, τον Βούλγαρη, την Καστρινάκη και τον Πολίτη;»
Περί αυτού πρόκειται; Εγώ θέλω να συζητώ και με όλους/ες αυτούς/ες- και το έκανα και χθες, θα το κάνω σήμερα και προφανώς και αύριο. Όπως επίσης θέλω να κουβεντιάζω και με τον Σαχινίδη και τον Γρηγοράκο και τον Μανιάτη και τον Ρήγα.
Αυτό είναι το ζήτημα; Το ζήτημα είναι το τι ακριβώς θα συζητάμε! Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας για την Ομοσπονδιακή Ευρώπη, για το πώς θα διαμορφώσουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, μπορεί να είναι επαρκείς για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα μείζονα προβλήματα του σήμερα;
Η ιδέα «ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ» όταν την επικαλούνται αποτελεί ένα ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΟΡΜΑΛΙΣΜΟ. Θα αποδεχθούμε μια φυγή προς τα εμπρός, αγνοώντας την πραγματικότητα που χτίζεται μέρα με την μέρα; Αγνοώντας τις μικρές και μεγάλες αποφάσεις που διαμορφώνουν το σήμερα και καθορίζουν το αύριο των πολιτών;
Το όλο ζήτημα είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ με τη θέση του στην Κυβέρνηση. ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ. Το έχω πει σε διάφορους τόνους. Αν αύριο το σημερινό ΠΑΣΟΚ άλλαζε θέση στο πολιτικό σκηνικό, τότε όλα θα έπρεπε να τα δούμε από την αρχή.

ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο: «Ζητάτε από το ΠΑΣΟΚ να φύγει, να ρίξει την Κυβέρνηση και να πάμε στις εκλογές;»
ΟΧΙ! Το έχουμε πει αρκετές φορές. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. Αυτό σημαίνει ότι και η Κυβέρνηση που θα τις υλοποιήσει μπορεί να υπάρξει από τη σημερινή Βουλή, με άλλη συμφωνία, άλλες στοχεύσεις και άλλες αλληλοδεσμεύσεις. Κι εμείς, ως ΔΗΜΑΡ, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη συμβολή μας σε αυτή την υπόθεση .

ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο: «Καλά όλα αυτά, αλλά μέχρι πριν από τέσσερις μήνες ήσασταν μαζί με το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να μην συνομιλείτε με αυτούς που συγκυβερνήσατε;»
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην Κυβέρνηση και πολύ περισσότερο την τελευταία περίοδο συμμετείχα σε πολλαπλές συναντήσεις με ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συνδιαμορφώνουμε πολιτικές επιλογές, να καθορίζουμε κοινές στάσεις εντός κυβέρνησης και να οδηγούμε ντεφάκτο σε ένα προοδευτικό πόλο μέσα στα πλαίσια της Κυβέρνησης τριμερούς συνεργασίας. Τώρα όμως είναι φανερό πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να έχει συνέχεια. Το έχω πει με άλλα λόγια: δεν μπορείς να συμμετέχεις στον ΠΡΩΤΟ ΠΟΛΟ και ταυτόχρονα να διεκδικείς και τη συμμετοχή στου στον ΤΡΙΤΟ ΠΟΛΟ.

Τελειώνω με τα δύο ερωτήματα, απευθυνόμενος σε όσους / ες θεωρούν ότι η προοπτική μας ως ΔΗΜΑΡ είναι ή μπορεί να βαδίσει με «το σχέδιο των 58» και ακόμη περισσότερο προς αυτούς / ες που πραγματικά με εκπλήσσουσα ζωτικότητα ενεργοποιούνται γι’ αυτό.

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο: Στο 2ο Συνέδριό μας ελπίζω να καταλήξουμε ότι στη μάχη των Ευρωεκλογών θα πάμε ως ΔΗΜΑΡ, με τις ευρύτερες δυνατές συμπορεύσεις, συγκλίσεις και συμπορεύσεις, χωριστά όμως από άλλα όμορα πολιτικά κόμματα. Τον προσεχή Ιανουάριο, το Σχήμα των 58 έχει ανακοινώσει ότι θα διοργανώσει συνδιάσκεψη για να αποφασίσει τα της καθόδου στις Ευρωεκλογές. Σε ποιο σχέδιο θεωρούν ότι θα ενταχθούν;. Υπέρ ποίου σχήματος θα προπαγανδίζουν και θα ζητούν την ψήφο;

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο: Μπορούν με βεβαιότητα να προβλέψουν και να αποκλείσουν – πολύ περισσότερο μετά τη δημοσίευση της Προγραμματικής Συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Βενιζέλο, θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές μακριά από την πρόσδεσή του και κοινή παρουσία του με την Νέα Δημοκρατία;
  • Μάκης Διόγος: Ας μην σπαταλήσουμε και τη δεύτερη ευκαιρία
Συντρόφισσες και σύντροφοι θα τοποθετηθώ σε δυο θέματα. Για την ένταξη μας σε ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια και τη συγκρότηση του 3ου πόλου της Κεντροαριστεράς.
Σε επτά μήνες διεξάγονται οι ευρωεκλογές και το κόμμα μας που έχει την ευρωπαϊκή προοπτική ως σημαία δεν αναφέρει στις θέσεις του συνεδρίου σε ποια πολιτική οικογένεια προτίθεται να ενταχθεί. Πολύ φοβάμαι ότι η μη αναφορά έχει να κάνει με τη φυσιογνωμία του κόμματος μετά το συνέδριο. Γιατί άραγε ενώ ο πρόεδρος έχει συναντηθεί τόσες φορές με την ηγεσία της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών – Δημοκρατών δεν κάνουμε ένα βήμα συμμετοχής, έστω και ως παρατηρητές; Πριν από λίγες μέρες ο σύντροφος Νίκι Βέντολα δήλωσε: «Η Αριστερά Οικολογία Ελευθερία θα ενταχθεί στην ομάδα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών γιατί εκεί είναι το εργαστήρι της νέας ευρωπαϊκής αριστεράς». Εμείς τι περιμένουμε άραγε; Πιστεύω ότι πρέπει σήμερα η ΚΕ να ψηφίσει τροπολογία που να αναφερθεί ότι η ΔΗΜΑΡ θα ενταχθεί στην ομάδα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών, εκτός και αν υπάρχει άλλη πρόταση την οποία θα ήθελα να ακούσω.
Τώρα θέλω να αναφερθώ στη στρατηγική συγκρότησης του 3ου πόλου. Άκουσα ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ρευστοποιείται. Απαντώ ότι τα κόμματα είναι χρήσιμα όταν προσφέρουν λύσεις και προτάσεις στη κοινωνία. Αν το κάνουμε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Άκουσα επίσης ότι το κάλεσμα των 58 είναι αντίπαλο πολιτικό σχέδιο. Είναι αντίπαλοι μας λοιπόν ο Βούλγαρης, ο Ματσαγγάνης, ο Μεϊμάρογλου, ο Αλιβιζάτος, ο Καλογήρου, η Παπαδάκη; Συντρόφισσες και σύντροφοι θα ήθελα να είμαστε προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας για ανθρώπους που έχουν δώσει πολλά στην Ανανεωτική Αριστερά. Αν και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν λωτοφάγοι σ’ αυτή την αίθουσα θα θυμίσω ότι ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού τοπίου στον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, είναι από τη πρώτη μέρα της ίδρυσης της καθοριστικός και σχεδόν πάντα μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ας πούμε στις δημοτικές εκλογές του 2010 με το ΠΑΣΟΚ στη αρχή της μνημονιακής του πορείας πήραμε τη πρωτοβουλία και συγκροτήσαμε τα νικηφόρα ψηφοδέλτια του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα, του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και σ’ άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όταν ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, κόντρα στις προβλέψεις πέτυχε να «γκρεμίσει» συντηρητικά πολιτικά κατεστημένα δεκαετιών. Απ’ όσο γνωρίζω αυτά τα ψηφοδέλτια θα υποστηρίξουμε ξανά, και πολύ καλά θα κάνουμε. Εκεί δεν μας ενοχλεί το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ; Ξέρετε Αθήνα & Θεσσαλονίκη δίνουν το πολιτικό στίγμα των δημοτικών εκλογών και εκεί θα είμαστε μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στην ΠΟΣΔΕΠ ακόμα είμασταν στον Συνασπισμό και οι δυνάμεις μας συνεργάστηκαν με το ΠΑΣΟΚ, εν μέσω μνημονίου. Στη συνέχεια με τη συνδικαλιστική παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» που συσπείρωσε τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του δημοσιογραφικού χώρου κερδίζοντας την πρώτη θέση στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ πριν από λίγους μήνες, αλλά στις επερχόμενες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος οι δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ συγκρότησαν το ενωτικό ψηφοδέλτιο με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ κι άλλες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, «Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών». Η τακτική που λεει δεν δεχόμαστε το κάλεσμα των 58 επειδή μετέχει το τοξικό ΠΑΣΟΚ, αλλά λέμε ναι σε κοινά ψηφοδέλτια με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και συνδικαλιστικές εκλογές μου θυμίζει λίγο τους καλόγερους που βαφτίζουν το κρέας ψάρι. Είναι η δεύτερη απόπειρα να ανοίξει ο διάλογος για τη συνεργασία των δυνάμεων του προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού χώρου στην Ελλάδα. Η προηγούμενη τέτοιες μέρες περίπου πριν από έναν χρόνο, το Φόρουμ, είχε κακώς κατά την άποψή μου τορπιλιστεί από πολλές πλευρές και ναυάγησε. Ίσως τα πράγματα να ήταν εντελώς διαφορετικά στο πολιτικό σκηνικό αν τότε είχαμε τολμήσει να βρούμε κοινό βηματισμό, καθώς ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ θα ήταν τότε καταλυτικός. Τώρα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού χώρου που θα δώσει διέξοδο στους πολίτες που ασφυκτιούν ανάμεσα στην νεοσυντηρητική δεξιά του Σαμαρά και τον λαϊκίστικο βερμπαλισμό του Τσίπρα. Ας μην την σπαταλήσουμε...".

Γιώργος Τσακνιάς: "Σύντροφοι, ομιλείτε την αγγλική; " [από το προσωπικό του ιστολόγιο ]
Ο "φάκελος Κ.Ε." παραμένει ανοικτός...
συνέντευξη στο prismanews.gr και στη δημοσιογράφο Ελένη Πολυχρονάκη,  04.11.2013
της Αθηνάς-Χριστίνας Μιχαλακέα, dimart, 06.11.2013


  • Καταδίκη από το ΕΔΑΔ για αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης

    O αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
    - See more at: http://left.gr/news/katadiki-apo-edad-gia-apokleismo-ton-omofylon-zeygarion-apo-symfono-symviosis#sthash.f9rAqhJH.dpuf

    Καταδίκη από το ΕΔΑΔ για αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης

    O αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
    - See more at: http://left.gr/news/katadiki-apo-edad-gia-apokleismo-ton-omofylon-zeygarion-apo-symfono-symviosis#sthash.f9rAqhJH.dpuf
από το in.gr 07.11.2013 
  

άρθρο στο cretalive.gr. 07.11.2013

του Ευτύχη Παλλήκαρη, ΑV , 08.11.2013

συνέντευξη του Σπύρου Λυκούδη στον Δημήτρη Τσιούφο, εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 09.11.2013
του Βασίλη Δεληγκάρη, εφημερίδα Μακεδονία, [εδώ από την "Μ"], 09.11.2013
του Ανδρέα Πανταζόπουλου, Μεταρρύθμιση, 11.10.2013
 Επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης, ΑΠΘ. Το κείμενο εκφωνήθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κ. Ψυχογιού, «Η πολιτική βία στην ελληνική κοινωνία» (Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο, 2013), Θεσσαλονίκη, Δημοτική Βιβλιοθήκη, 7/11/2013.

της Κατερίνας Σχινά, από το e-περιοδικό ο αναγνώστης, 13.11.2013
της Χριστίνας Ταχιάου, από το protagon.gr, 13.11.2013

 
του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, από το site του 9,84 , 13.112013

του Henning Meyer, από το Foreing Affairs, 13.11.2013
  
του Σταύρου Τσακυράκη, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ [εδώ από την προσωπική σελίδα του αρθρογράφου, 14.11.2013
 
"Δεν ξέρω για πόσους σήμερα ο τίτλος «Η Αυγή», έχει το ίδιο βάρος που είχε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια. Συχνά στη δημοσιογραφία γίνεται λόγος για αναντιστοιχία τίτλου και περιεχομένου. Με τη σημερινή «Αυγή», αυτό ακριβώς συμβαίνει. Πρόκειται για μια κραυγαλέα αναντιστοιχία… Βεβαίως, τίποτε δεν είναι τυχαίο. Με την έννοια ότι οι συντάκτες της αισθάνονται την υποχρέωση να ακολουθήσουν τις επιλογές που κάνει το κόμμα, την πολιτική του οποίου έχει αναλάβει η εφημερίδα να εκφράζει".
του Νικηφόρου Αντωνόπουλου, από την Μεταρρύθμιση, 16.11.2013
 
του Σπύρου Λυκούδη, από την προσωπική του ιστοσελίδα, 20.11.2013
πρόταση: όσες και όσοι επισκεφτείτε τη σελίδα του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, διαβάστε ξανά μαζί του τους κανόνες... Στην στήλη "η γραμματική της πολιτικής"

Το Σύμφωνο Συμβίωσης, αποτελεί μία σύμβαση που επιτρέπει την τυποποίηση των συντροφικών σχέσεων σύμφωνα με την αρχή ότι η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στα μέλη της κοινωνίας, την απόλαυση των δικαιωμάτων τους με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα και την αλληλεγγύη, χωρίς διακρίσεις κοινωνικές, οικονομικές, φυλής ή φύλου.

από την ιστοσελίδα της ΔΗΜΑΡ, 20.11.2013




σημείωση: Η εικονογράφηση της παρούσας σελίδας βαρύνει αποκλειστικά τον διαχειριστή του ιστολογίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου